NA24.no

SAS-pilotene tilbyr større lønnskutt

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Legger ytterligere en halv milliard kroner på bordet i forhandlingene med ledelsen.

Forhandlingene mellom flyselskapet SAS og de ulike fagforeningene går på høygir.

SAS-pilotene leverte i går et tilbud til SAS om kostnadsbesparelser på over en halv milliard svenske kroner årlig.

- Gjennom kutt i lønn, pensjon og andre ytelser legger pilotene grunnlag for lønnsom tilvekst i SAS. Pilotforeningen er enig med konsernledelsen i at SAS ikke kan krympe seg til lønnsomhet, men må vinne markedet med konkurransekraftige vilkår, skriver Norske SAS-flygeres Forening, Dansk Pilotforening og Svensk Pilotforening i en pressemelding.

- De store kuttene i pilotenes vilkår motiveres med selskapets finansielle situasjon og den ekstreme konkurransen på det europeiske flymarkedet, skriver foreningene.

Sammen med besparelsen på 700 millioner svenske kroner som ble avtalt i forbindelse med lanseringen av spareprogrammet Core SAS for under 10 måneder siden, har pilotene nå tilbudt besparelser på mer enn 1,2 milliarder svenske kroner på årsbasis. Dette tilsvarer cirka 30 prosent av pilotomkostningene.

- Med de seneste spareforhandlingene i desember i fjor leverte pilotene det absolutt største effektiviseringsbidraget, over 50 prosent av de samlede besparelser. Besparelser i pilotutgiftene, som utgjør cirka 10 prosent av selskapets omkostninger, kan ikke alene skape et konkurransedyktig SAS. I tillegg kreves solidariske besparelser i alle segmenter. Dette har således vært en forutsetning for pilotenes tilbud om ennå engang å bære de største omkostningsreduksjoner – målt i kroner så vel som prosent, skriver foreningene.

Videre skriver de at det er pilotforeningenes forventning at SAS oppnår de nødvendige forbedringer i SAS omkostningsnivå og dermed konkurransekraft, som skal skape forutsetninger for en ekspansjon og utvikling av SAS rutenett.

SAS la torsdag morgen frem bedre resultat enn ventet for tredje kvartal.

Les mer:SAS tar «alle» på senga

Selskapet presenterer utviklingen i forhandlingene med fagforeningene i forbindelse med resultatpresentasjonen torsdag formiddag, men det er allerede klart at man ikke er i mål med en endelig plan ennå. Det opplyser selskapet i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere