SAS tapte 823 millioner

Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Og det var bedre enn ventet.

08.03.13 09:06

I november var det stor ståhei rundt flyselskapet, da det ble spekulert i at det kunne gå konkurs. Den gang endte det opp med en omfattende kuttplan og garantier fra eierne, slik at selskapet fikk opprettholdt kredittfasilitene sine.

Nå melder SAS at de i perioden november til januar fikk et underskudd før skatt på 823 millioner svenske kroner. Selskapet har avvikende regnskapsår og dette er dermed resultatet i første kvartal.

Selskapet hadde driftsinntekter på 9.597 millioner svenske kroner og et resultat per aksje på minus 1,91 svenske kroner.

Tross tapet er resultatet betydelig bedre enn i samme periode i året før. Da tapte selskapet hele 2,7 milliarder kroner.

- SAS fortsetter å levere steg for steg, ifølge den omstruktureringsplanen som ble presentert i november i fjor. Bak denne fremgangen ligger en av de mest omfattende restruktureringsplanene i det skandinaviske bedriftsmarkedet - gjennom en avtale med våre ansatte venter SAS å redusere sine utestående obligasjonsforpliktelser med rundt 19 milliarder svenske kroner, noe som reduserer den finansielle risikoen betydelig, sier konsernsjef Rickard Gustavson.

Ventet milliardtap
Det er også bedre enn hva tallknuserne ventet på forhånd.

- Vi venter et underskudd før skatt på rundt 1 milliard svenske kroner. Da må vi også huske på at denne perioden er sesongmessig den svakeste, sier luftfartsanalytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank First Securities til Aftenposten.

Jakob Pedersen i Sydbank tror ikke på et like dårlig resultat for perioden 1. november til 31. januar.

- Jeg tror underskuddet kommer til å ligge på rundt 420 millioner svenske kroner, sier han.

Pedersen mener alle sparetiltakene vil gjøre at resultatet for konsernet bedres betydelig sammenlignet med skrekkresultatet i første kvartal i fjor, da SAS måtte vise fram et underskudd på svimlende 2,4 milliarder.

Allerede før jul varslet SAS-sjef Rickard Gustavson at det siste kvartalsresultatet kom til å bli «ekstremt svakt».

Kvitter seg med bakkemannskap
SAS meldte torsdag at de har inngått en intensjonsavtale om salg av bakkeselskapet SAS Ground Handling til Swissport International.

Avtalen skal på sikt overføre hele datterselskapet med sine 5.000 ansatte til Swissport, men i første omgang opprettes det et samarbeidselskap der SAS eier 49 prosent og Swissport 51 prosent som overtar driften av bakketjenestene.

Avtalen kommer etter at SAS, som må kutte kostnader, tidligere har meldt at de skal selge Widerøe, SAS Ground Handling, flymotorer og flyplasseiendommer for til sammen 3 milliarder svenske kroner.

Omfattende kuttplan
Det var i fjor at SAS vedtok en ny spareplan, som innebærer at selskapet skal kutte kostnader tilsvarende 3 milliarder kroner og bedre likviditeten for tilsvarende beløp, blant annet gjennom salg av Widerøe og SAS Ground Holdning.

Tidligere har det vært planlagt at bakketjenestene og Widerøe er planlagt å bringe inn rundt 2 milliarder kroner, og SAS håpet at Widerøe alene skulle kunne innbringe opptil 1,5 milliarder kroner.

Det har skjedd lite når det er snakk om salget av Widerøe, men SAS bakketjenester er altså nå nærmere en ny eier.

Swissport International server bakketjenester for cirka 118 millioner passasjerer og 3,5 millioner tonn frakt hver år på vegne av 650 selskap innen flybransjen. Selskapet har rundt 40.000 ansatte og er etablert i 38 land jorden rundt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.