*Nettavisen* Økonomi.

SAS tar av på Oslo Børs

VENTER RENTEHEVING: Markedene teller ned til det som kan bli en historisk rentebeslutning i USA. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Solide tall løfter flyselskapet. Historisk rentebeslutning ventes i USA.

16.12.15 09:48

Oslo Børs åpner i rolig tempo onsdag, mens markedene teller ned til det som kan bli en historisk rentebeslutning i USA.

Hovedindeksen faller 0,3 prosent til 600,2 poeng, mens børsene i London, Paris og Frankfurt åpner opp mellom 0,3 og 0,4 prosent.

Nå kan du diskutere aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 38,4 dollar fatet i morgentimene, lite endret siden i går ettermiddag.

SAS til værs
SAS-aksjen får luft under vingene med en oppgang på 7,8 prosent etter at flyselskapet har levert solide kvartalstall for det regnskapsmessige fjerde kvartal.

Flyselskapet, som tilbake i 2012 vaklet på kanten av stupet og tidligere har tapt milliarder, kan vise til et resultatet før skatt på 867 millioner svenske kroner.

Det er opp fra underskudd på 450 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.

Som for andre flyselskaper er oljepriskollapsen godt nytt for SAS. Drivstoffkostnaden falt med 30 prosent til 1,76 milliarder svenske kroner.

Resultatene er også bedre enn hva analytikerne hadde ventet. Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 742 millioner svenske kroner, ifølge estimater innsamlet av SME Direkt.

På børsen er også SAS en av vinnerne i år, med en oppgang på 68 prosent.

Venter historisk renteheving
Den amerikanske sentralbanken avslutter i dag det to dager lange rentemøtet som er ventet å ende med at styringsrenten heves for første gang siden 2006. Siden slutten av 2008, da finanskrisen herjet, har renten vært holdt i tilnærmet null.

- Beslutningen er behørig varslet, og bør mottas med applaus. Økte amerikanske renter vil lette noe av trykket på sentralbankene i andre industriland, som heretter ikke behøver å tråkke like hardt på gassen for å holde valutakursen svak og inflasjonen oppe, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en morgenrapport.

- Økte amerikanske renter vil dempe noe av jakten på (mer)avkastning, som har bidratt til å bygge stor fallhøyde for mange aktivapriser. Og økte amerikanske renter vil markere at i hvert fall amerikansk økonomi er i ferd med å legge finanskrisen bak seg, syv år etter at den inntraff, fortsetter sjeføkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag