Sluttfasen i nedbemanningene hos SAS Tekniske nærmer seg slutten. Nå avgjøres det hvem som er de siste som må gå.

NA24 – din næringslivsavis

– Det som skjer er at 63 ansatte har blitt kalt inn til overtallighetsdrøftinger. Det er bestemt at 63 ansatte må gå innen utgangen av oktober, sier direktør Per Mange Mathisen i SAS Tekniske Norge til NA24.

Tar sosiale hensyn
Han forteller at det er ikke helt fastsatt at det er nøyaktig de 63 ansatte som er kalt inn som må gå, men det kan bli andre. Det vil avhengig av blant annet sosiale forhold. Likevel er det klart er at det blir oppsigelser.

Behovet for mindre vedlikehold er noe av årsaken bak oppsigelsene. Flytypen MD-80 skal fases ut og SAS Tekniske i Norge slutter med produksjon og overhaling på denne flytypen. Det har krevd nedbemanninger. I tillegg rammes SAS av at det er færre som flyr med flyselskapet og det har medført at de har kuttet kraftig i kapasiteten. Nedbemanningene er også et resultat av at de har effektivisert virksomheten.

Det er særlig etter at MD-80 flyene nå fases ut at oppsigelsene har blitt påtvunget. Det er få av denne flytypen igjen og de har kun hatt produksjon på disse flyene av og til. Det gjør at de ikke klarer å konkurrere med utlandet, og da særlig på pris.

– Dette er tøft
Totalt har antall ansatte blitt redusert med rundt 225 i forbindelse med en prosess SAS Tekniske har hatt gående. Dette i tråd med hva som har vært kjent tidligere. De 63 som må gå nå er siste trinn av den nedbemanningsprosessen.

Samlet har arbeidsstokken blitt redusert med rundt én tredjedel og det vil være cirka 450 ansatte igjen etter denne prosessen.

– Vi er i havn nå og denne snuprosessen blir vi ferdig med nå, sier Mathisen.

Tidligere har det vært to andre etapper under denne prosessen. De var 1. april og 1. september, og flere har også sagt opp på egen hånd og skaffet seg nye jobber. Situasjonen for de som er sist ut døren nå blir langt mer utfordrende.

– Dette er kjempevanskelig for dem som må slutte og de ansatte har tatt dette på en kjempeprofesjonell måte. Dette er virkelig tøft for den enkelte som må gå, men også for dem som blir igjen, sier SAS-direktøren.

– Forbilledlig
– De som har blitt sagt opp til nå står på til det siste og det er virkelig forbilledlig måten de håndterer dette på, sier Mathisen til NA24.

De som må gå står igjen får ikke med seg noen form for sluttpakke ut døren.

SAS-konsernet sliter tungt med fallende passasjertrafikk. Lønnsomheten har lenge vært under press og det har medført kraftige nedbemanninger. Samlet har gruppen kuttet kapasiteten med 20 prosent og har to spareprogrammer gående. Det ene programmet er på 4,5 milliarder svenske kroner og det andre er på 2 milliarder svenske kroner. Implementeringen av kostnadsprogrammet går i henhold til planen.

Les mer: SAS varsler skuffelse