*Nettavisen* Økonomi.

Sats med et smell

Eksplosive sensorer er bare noe av det du kan tjene penger på fremover. Se hvor du skal putte dem.

21.10.06 14:17

Teknologi spiller en nøkkelrolle i sikkerhet både for privatpersoner og det offentlige. Digital og fysisk tilgjengelighet er i økende grad beskyttet av biometriske datasystemer som tilbys blant annet fra japanske Hitachi.

NA24 - din næringslivsavis

Hjemmeovervåkingssystem opplever gode tider i både USA og Europa. Det er estimert at det uavhengige Securitas Direct kommer øke inntektene med to sifre. Kaba og Siemens som tilbyr låsesystemer er også aktive i sfæren for moderne sikkerhetsteknologi.

Etterspørselen etter sikkerhetssystemer som eksplosive sensorer har økt, som et resultat av terrorfaren. Smith Group, et ingeniørselskap, genererer tolv prosent av salget gjennom utviklingen av slike detektorer.

IT-sikkerheten har økt, og selskap som Nice Systems, Citrix Systems og WebEx har gode tider. Det er økt fokus på bilsikkerhet og selskapet Continental opplever økende etterspørsel.

Olje, atomkraft og CO2
Befolkningsutviklingen fører til en økende etterspørsel etter naturressurser og råvarer. Dette kan føre til knapphet i når tilgjengelighet ikke møter den økende etterspørselen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/REUTERS/George Esiri

Oljeindustrien, for eksempel, vender seg mot regioner som bærer på store geopolitiske risiko i søken etter nye reserver. Som en konsekvens av uttømmingen av tradisjonelle oljereserver og den kraftige økningen i oljeprisen, kan ukonvensjonelle løsninger som å utvinne olje fra sanddyner bli fremtiden. Selskap som Petro-Canada, EnCana, Canadian Natural Resources, og Nexe spiller en pionerrolle i denne utviklingen.

Den enorme økningen i globale energi etterspørselen, en trend som særlig drives av enkelte markeder, og den høye prisen på råolje, har ført til at selskap som utvikler atomenergi og atomkraftstasjoner har fått en viss anerkjennelse. Eksempler er Electricité de France og Cameco.

En annen lovende plattform, ifølge banken, er teknologien på oppbevaring av karbondioksid. CO2-utslipp kan reduseres når man brenner fossiler. Schlumberger og ConocoPhillips har allerede begynt å utnytte denne teknologien.

Vann
En ressurs man tror blir et hett investeringsobjekt, er vann. Gitt knappheten til denne varen og problemet med for lite tilgjengelig vann flere steder i verden, er selskap som er aktive i slike områder av interesse, mener banken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nestlé og Danone er to av lederne i mineralvann-markedet, mens Coca-Cola og Pepsi, tilbyr signifikante markedsandeler i USA. De globale markedslederne innen vanntilbud er Veolia og Suez.

Bank og arbeidskraft
Det forventes at etterspørselen etter banktjenester øker, på grunn av folkevandringen til industrialiserte land og urbane områder. Migrasjon gir grobunn for nye kundegrupper, og det antas at bankene må endre tilbudene sine. For eksempel bør de tilby pengeoverføringer til land det migreres fra.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, HSBC, og Citigroup er banker som allerede er spillere i dette segmentet, mens Royal Bank of Scotland ser muligheter for å tjene penger her.

De konsentrerte verdiene til baby boomer-generasjonen som er i ferd med å nærme seg pensjonsalder gjør at flere selskap mener det er essensielt å tilby integrerte og holistiske bank- og forsikringstjenester. Globale banker er spesielt velposisjonerte her, med Hartford Financial Services Group som en prominent figur.

Trass i teknologiens avanserthet er det fortsatt behov for arbeidskraft. Internasjonale rekrutteringsselskap som Adecco burde tjene på behovet for høyt kvalifisert arbeidskraft, mener Credit Suisse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.