*Nettavisen* Økonomi.

Sats på oss, Jens!

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Milliardæren vil at Jens Stoltenberg skal bruke oljepengene på norske selskaper.

06.03.10 12:06

Investoren og Orkla-eier Stein Erik Hagen vil ha staten inn som storeier i flere norske selskaper. Han vil at deler av Oljefondet skal investeres i norske selskaper. Nå er det den såkalte handlingsregelen som brukes i Norge, mens mesteparten av oljepengene går til investeringer i de internasjonale rente- og aksjemarkedene.

- Avkastningen på oljeondet over tid er ikke imponerende. I stedet for å eie noen promille i amerikanske selskaper bør staten heller vurdere å gå inn som strategisk eier i flere norske selskaper. Vi har jo mange beviser på at staten har gjort en veldig god jobb som eier, for eksempel i Hydro og Telenor. Nå har den også signalisert deltagelse i en storemisjon i Yara, og det synes jeg er veldig bra. Men den kan bidra enda mer, sier investor Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.

Storinvestor
Oljefondet har blitt storeier på en rekke av de toneangivende børsene i verden. Fondets gjennomsnittlige eierandel i de internasjonale aksjemarkedene økte til 1 prosent ved utgangen av året fra 0,8 prosent et år tidligere, mens eierandelen for Europa økte til 1,8 prosent fra 1,3 prosent, kom det frem i en pressemelding da avkastningen til fondet ble lagt frem fredag.

Hagen vil at den norske stat skal være mer aktiv i norske bedrifter, og ikke investere i utenlandske selskaper. En rekke økonomer har imidlertid advart i mot å bruke enda mer penger i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.