Satser 600 millioner på norsk vindkraft

Foto: Christopher Furlong (Getty Images)

Amerikansk gigant lover 100 nye jobber tilknyttet vindsatsingen.

25.03.10 11:47

Konglomeratet General Electric (GE) skal investere 600 millioner kroner frem til 2016 i offshore vindkraftteknologi i Norge.

Et nytt senter for offshore vindkraft i Oslo og en styrking av produksjonsenheten i Verdal vil resultere i opptil 100 nye jobber på de to stedene i løpet av de neste årene, ifølge GE.

- Dette er en positiv beslutning som vil bidra til å videreutvikle Norge som energinasjon, og forsterke vår satsing på fornybar energi, melder LO-leder Roar Flåthen.

Satser milliarder
Totalt vil GE investere 2,7 milliarder kroner i vindkraftteknologi for offshoresektoren i Europa innen 2020.

«Det nye senteret for utvikling av offshore vindteknologi i Oslo vil kombinere GEs solide vindturbinteknologi med Norges offshorekompetanse, og skape en ledende teknologi innenfor offshore vind. Senteret skal fokusere på et bredt spekter av teknologiske løsninger for å gjøre offshore vindturbiner mer effektive. Samtidig planlegger GE å øke produksjonen av demonstrasjonsturbiner i Verdal. Totalt vil GE investere rundt 600 millioner kroner i Norge innen 2016, noe som vil resultere i opptil 100 nye grønne jobber», opplyser selskapet i en pressemelding.

- Vi ser en stor mulighet til å benytte Norges 40 år lange erfaring fra olje og gass til å utvikle mer kostnadseffektive løsninger for offshore vind, sier Eystein Aspesletten, administrerende direktør for GE Energy i Norden, i en kommentar.

Prosjekt godkjent
GE vil sette i gang forsknings- og utviklingsprosjekter i Norge sammen med kunder og forskningsinstitusjoner. Det første prosjektet med Lyse og Energi Norge er godkjent av Forskningsrådet, opplyses det.

- Investeringen som General Electric (GE) nå vil gjøre på havvindmøller i Norge gir et positivt signal om at Norge har en leverandørindustri med et stort potensial, melder Fellesforbundets leder Arve Bakke.

GEs har mer enn 13.500 vindturbiner på land.

Bakke er svært glad for signalet om at selskapet vil utvide produksjonen av turbiner i Verdal.

Storsatsingen i Norge markerer startet på GEs offshore vindsatsing, hvor teknologi og leverandørnettverk legges til Europa, der selskapet ser det største vekstpotensialet.

- Ved siden av vannkraft, har vind et stort potensial. Beslutningen vil ha stor industriell betydning, og den viser at norsk offshorekompetanse er verdensledende. Leverandørindustrien kan nå få enda ett bein å stå på, og vi kan få ytterligere teknologiutvikling og arbeidsplasser. Jeg er glad for at General Electric nå gjør Norge til et sentralt land i sin satsing på havvind, og det er også grunn til å gi honnør til regjeringens arbeid for å få til dette, sier Flåthen.

GE er et allsidig selskap for teknologi, media og finanstjenester. Med produkter og tjenester som omfatter alt fra energi, vann, transport og helse til tilgang til penger og informasjon, betjener selskapet kunder i mer enn 100 land og har mer enn 300.000 ansatte over hele verden.

GE Energy i Norge har rundt 800 ansatte og jobber med olje og gass, subsea, produksjon av vindturbiner, samt overføring og optimalisering. Hovedkontoret til GE Energy i den nordiske regionen ligger i Oslo. GE Energy i Norge har aktiviteter i Oslo Stavanger, Bergen og Trondheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag