Satser milliarder i Midtøsten

Kona til Røkke hevder han lider av Gigantomani.

Kona til Røkke hevder han lider av Gigantomani. Foto: Aker

Røkke-eide Aker Solutions legger 2,1 milliarder kroner på bordet for virksomhet i Midtøsten og Afrika.

27.05.12 21:28

Aker Solutions har inngått avtale om å kjøpe NPS Energy, som er del av oljeserviceselskapet National Petroleum Services i Bahrain.

Prisen er 350 millioner dollar, tilsvarende snaut 2,1 milliarder kroner.

Midtøsten og Afrika
NPS Energy har virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika, som til sammen har omtrent 60 prosent av verdens påviste olje- og gassreserver, opplyser Aker Solutions i en pressemelding.

- Oppkjøpet av NPS Energy er det neste store steget i utviklingen av Aker Solutions til å bli et ledende oljeserviceselskap med leveranser av produkter, systemer og tjenester over hele verden, sier Øyvind Eriksen, arbeidende styreleder i Aker Solutions.

NPS Energy har hovedkontor i Dubai og virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.

900 ansatte
- For å kunne lykkes i Midtøsten og Nord-Afrika er vi avhengige av en sterk distribusjonsplattform, veletablerte kunderelasjoner og en resultatorientert organisasjon med sterk ledelse. Det er nettopp dette vi får ved oppkjøpet av NPS Energy, sier Øyvind Eriksen.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

NPS Energy sysselsetter rundt 900 personer. Selskapets kjernevirksomhet er brønnintervensjonstjenester - inklusive kveilerørstjenester, wireline, sementering, trykkstyrt pumping, samt logging og testing av brønner - og landbaserte boretjenester. Selskapet leverer også perforeringsutstyr til brønnintervensjon. NPS Energys største markeder er i Midtøsten og Nord-Afrika.

- Forventer suksess
Tidligere har Aker Solutions' tilstedeværelse og aktiviteter i Midtøsten hovedsakelig vært brønnintervensjonstjenester i De forente arabiske emirater, Oman og Saudi Arabia. Men selskapet har også levert flere produkt- og systemkontrakter i regionen, innen både boreteknologi, tørre brønnhodesystemer og prosessanlegg.

- Til tross for disse seneste tildelingene og det faktum at vi har teknologi og produkter som er høyst relevante for oljeindustrien i regionen, må vi innrømme at vår suksessrate på anbud har vært forholdsvis lav. Men med økt lokal tilstedeværelse og NPS-ledelsens kunnskap og forståelse for markedet i regionen, så forventer vi å kunne jobbe mer målrettet og med større suksess i fremtiden, forklarer Eriksen.

2 milliarder
Aker Solutions betaler en egenkapitalverdi på 350 millioner dollar (2080 millioner kroner og overtar omtrent 110 millioner dollar (650 millioner kroner) i netto rentebærende gjeld når avtalen er sluttført avhengig av hvor store investeringer selskapet gjennomfører i 2012. Kjøpesummen er fast og basert på NPS Energys balanse per 31. mars 2011, opplyser Aker Solutions.

NPS Energy hadde i 2011 en omsetning på omtrent 116 millioner dollar (690 millioner kroner). Prognosen for 2012 er driftsinntekter på rundt 150 millioner dollar (890 millioner dollar) og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på omtrent 48 millioner dollar (285 millioner kroner).

Kjell Inge Røkke kontrollerer vel 40 prosent av aksjene i Aker Solutions. Aksjekursen er uendret etter nyheten om oppkjøpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.