Satser milliarder på 3D-film

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand (t.v.) snakker med Yves Guillemot fra spillprodusenten Ubisoft, under en visning av klipp fra Jamers Camerons nye 3D-film, Avatar.

Frankrikes kulturminister Frederic Mitterrand (t.v.) snakker med Yves Guillemot fra spillprodusenten Ubisoft, under en visning av klipp fra Jamers Camerons nye 3D-film, Avatar. Foto: (Scanpix)

Hollywood tror fremtiden ligger i 3D

27.09.09 17:32

Mens de fleste andre bransjer har blitt meget forsiktige etter at finanskrisen begynte å gjøre seg gjeldende, har filmfolket I Hollywood for alvor slått på stortrommen den siste tiden.

NA24 - din næringslivsavis

Storsatsning
Et godt eksempel er James Camerons Avatar, en Science Fiction film laget i 3D med et budsjett på hele 200 millioner dollar, eller 1,16 milliarder kroner med dagens kurs, som kommer til jul. Budsjettet er like stort som Camerons braksuksess Titanic, som var den dyreste filmen noensinne laget da den kom ut.

Riktignok har inflasjonen gjort sitt siden 1997. Ifølge konsumprisindeksjusteringstjenesten fra det amerikanske arbeidsstatistikkdepartementets hjemmesider ville Titanics budsjett vært på 269 millioner dollar målt i dagens dollar. Likevel er det illustrerende på hvor hardt det satses, særlig med tanke på at den nye filmen tilsynelatende har en noe snevrere målgruppe.

Se traileren til Avatar nederst i saken.

(saken fortsetter under bildet)

Investerer milliarder i 3D-kino
Dette er ikke den eneste storstilte 3D-satsingen filmbransjen har investert kraftig i. I midten av denne måneden hentet den amerikanske storbanken JP Morgan inn 525 millioner dollar, eller litt over 3 milliarder kroner, som skal brukes til å oppgradere kinoer til å få 3D-kapasitet.

Hele 15.000 amerikanske kinoer planlegges oppgradert over de neste fem årene, fordelt på Regal, AMC and Cinemark, de tre største amerikanske kinokjedene. Det jobbes febrilsk med å få så mange kinoer som mulig klare før jul. I tillegg til tidligere nevnte Avatar slippes det gjerne en minst en animasjonsfilm rettet mot barn med 3D-kapasitet, i denne sesongen.

I tillegg til pengene JPM har hentet inn skal de tre store finansiere ytterligere 200 millioner dollar (1,16 milliarder kroner) av egen lomme, med hjelp fra andre private investorer. Investeringen var originalt planlagt å finne sted tidlig i 2009, med finanskrisen satte en stopper for dette frem til nå.

Dermed vil vi trolig se mer filmer i tre dimensjoner i tiden fremover.

(saken fortsetter under bildet)

Men underholdningsgigantene kaster ikke kun penger etter 3D-relaterte prosjekt.

Oppkjøp
I slutten av august bladde folkekjære Disney opp hele 4 milliarder dollar, eller 23,2 milliarder kroner for tegneserieheltkonsernet Marvel, som har hatt stor suksess med blant annet filmene om Spider-Man og Iron Man. Noen tror dette kan bli starten på en oppkjøpsbølge i bransjen.

Les mer: Disney satser på superhelter

Les også: Store penger i superhelter

Blant andre store bevegelser i filmindustrien den siste tiden kan det nevnes at den kjente regissøren Steven Spielberg har fått hentet inn hele 325 millioner dollar (1,89 milliarder kroner) til filmprosjekt. Ellers har Universal Studios fått i stand en refinansiering av gjelden på én milliard dollar knyttet til sin filmbaserte fornøyelsespark med samme navn, der blant annet en attraksjon knyttet til Spielbergs Jurrasic Park hører inn.

Se traileren til Avatar her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.