*Nettavisen* Økonomi.

Satser milliarder på andres svarteliste

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Oljefondet kaster milliarder etter selskaper andre fond ikke vil røre.

13.03.09 10:08

Onsdag ble det kjent at oljefondet økte investeringen i det kinesiske skandaleselskapet China Mengniu, et selskap som ble kastet ut av KLP etter at det var involvert i melkepulverskandalen i Kina i fjor høst.

NA24 - din næringslivsavis

Som NA24 kunne avdekke hadde oljefondet sågar kjøpt seg opp i det kinesiske selskapet etter at skandalen inntraff.

Les mer her: Skandaleinvesteringen

Nå forsvarer Finansdepartementet beslutningen om å satse våre millioner på et selskap som står bak en skandale som rammet over 300.000 små barn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ym Yik

- De skyldige er straffet
- Våre etiske retningslinjer er fremadskuende, og sikrer at vi trekker oss ut dersom vi ser at forhold vedvarer. I dette tilfellet er det snakk om et forhold som er avdekket, og hvor de skyldige i tillegg er straffet svært hardt. Det er grunn til å tro at en slik skandale ikke skjer igjen, sier statssekretær Roger Schjerva til NA24.

Da regjeringen bestemte at oljefondet skulle kjøpe flere aksjer, var det nettopp det etiske aspektet som ble vektlagt av finansminister Kristin Halvorsen og resten av regjeringen.

- Det vi også oppnår gjennom å øke aksjeandelen fra 40 prosent til 60 prosent etter hvert som vi kjøper oss opp, er at vi, med utgangspunkt i dagens formue på Pensjonsfondet, får 400 milliarder kr til som vi kan investere og bruke etiske retningslinjer for, når vi bedriver vår etiske eierskapsutøvelse. Vi bruker vår makt som eier i en globalisert, internasjonalisert økonomi, der kapitalen flyter fritt, slik at våre sparepenger skal være med på å gjøre verden litt bedre, sa Halvorsen til Stortinget.

Les også:- Å gjøre verden litt bedre

Investerer i svartelistede selskaper
En gjennomgang NA24 har gjort viser imidlertid at oljefondet har investert i nesten halvparten av selskapene som står på svartelisten til KLP. Denne svartelisten består av 52 selskaper, og oljefondet har investert til sammen 42 milliarder kroner i 25 av selskapene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg kan ikke snakke for hvilken linje KLP legger seg på, men med oljefondet satser vi i stor grad på å utøve aktivt eierskap. Det vil si at vi jobber mye med selskapene, fremfor å gå til det drastiske skrittet å trekke oss ut. Det er heller ikke slik at forskjellig lister nødvendigvis gir uttrykk for at vi har forskjellig syn på etikk, sier Schjerva.

- Ser man på hva KLP har ekskludert inkluderer dette blant annet tobakk. I oljefondet har man ikke kjørt den linjen. I tillegg har KLP automatisk ekskludert selskaper oljefondet har ekskludert, og dermed vil de naturlig nok ha en annen holdning enn i oljefondet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Vil påvirke - ikke kaste ut
Schjerva vil likevel ikke gi noen garanti for at oljefondet vil unngå investeringer i selskaper som driver på kanten av det tillatte i fremtiden.

- Vi har vel aldri trodd at man kan unngå å havne i etiske problemstillinger. Vi regner vel tvert imot med at vi vil komme opp i flere situasjoner hvor vi eier aksjer i selskaper med uetisk virksomhet, sier Schjerva.

Oljefondet har nå investert i flere tusen selskaper, og Schjerva mener dette er med på å forklare holdningen. I tillegg vil han heller påvirke beslutninger enn å trekke seg ut med uforrettet sak.

- Vi har to valgmuligheter i selskaper hvor vi ser problemer: Enten prøve å påvirke selskapet, eller i ytterste konsekvens trekke oss ut av det. Vi vil prøve å unngå å bli sittende i et selskap hvor vi kan havne i etiske problemer, sier Schjerva.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.