*Nettavisen* Økonomi.

Satser på 8 prosents BNP-vekst

Foto: (Scanpix)

Til tross for finanskrisen. Kineserne spytter inn tusenvis av milliarder.

22.03.09 10:34

Foreløpig beløper Kinas stimulipakker seg til 586 milliarder dollar, eller om lag 3750 milliarder kroner, og ifølge kinesiske analytikere ser de mange redningspakkene ut til å ha sin ønskede effekt.

NA24 - din næringslivsavis

- Kina har evnen til å bli det første landet i verden som tar steget ut av krisen, og som sørger for en stabil økonomisk vekst på mellomlang og lang sikt, sier Zhang Yutai ved Development Research Center of State Council, ifølge Bloomberg.

Visepresident i samme organisasjon, Li Keqiang, understreker at Kina har et mål om å oppnå åtte prosents BNP-vekst i inneværende år, uansett om man er inne i den verste finansielle krisen siden 1930-tallet.

Han mener en allerede kan se tegn på at flere industriene er på bedringens vei.

Verdensbanken sa 18. mars at Kinas økonomi viser tidlige tegn på stabilisering, siden stimulipakkene veier opp for eksporttapet. Kina sikter seg da inn på kraftig vekst også i 2009.

Investeringen i Kina økte 26,5 prosent de to første månedene i 2009, og utstedte banklån ble firedoblet i februar, og kan indikere at myndighetenes stimulipakker fungerer som de skal.

BNP-veksten var 6,8 prosent i fjerde kvartal i fjor, noe som er det svakeste kvartalet på sju år. Økonomien vokste ni prosent i hele 2009, ned fra 13 prosent i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.