NA24.no

Satser på å få flere damer

Foto: Bo Mathisen (Nordnet)
- Kvinner utgjør et fåtall av kundene.

Denne uken var den kanadiske finansanalytikeren Barbara Stewert på besøk hos NASDAQ OMX i Stockholm. Hun forsker på hvordan kvinner investerer.

- At kvinner er uvillig til å ta risiko eller er usikre er utdaterte begreper. Kvinner investerer mye og gjerne, men de plasserer pengene i noe som betyr mye for dem. Om det er meningsfullt er mange klare for å ta en stor risiko, sier Stewert til SvD Näringsliv.

Stewert har intervjuet hundre fremtredende kvinner som forteller at de investerer i noe personlig verdt og noe som gir mening for dem.

Kvinner styrer hjemme
Hos Nordnet er 13 prosent av kundene kvinner og 87 prosent menn. Noe som viser en svært skeiv fordeling.

- Kvinner utgjør et fåtall av kundene. Interessen for spare- og investeringsprodukter blant kvinner er for liten, men vi venter at den vil øke i årene fremover, sier Karl Oscar Strøm, Nordnets spare- og investeringsøkonom, til Nettavisen NA24.

Tall fra Nordnet viser også at av menns innehav er 81 prosent enkeltaksjer og 18 prosent fond. Mens kvinnenes innehav er 63 prosent enkeltaksjer og 36 prosent fond.

- Kvinner tar generelt noe mindre risiko enn menn. Mindre andel enkeltaksjer og mer andel fond enn menn. Av fondene er større andel rentefond og mindre andel aksjefond blant kvinner enn blant menn, sier Strøm.

Strøm trekker fram et eksempel fra det Norrøne samfunnet, der kona på gården var den som hadde nøkkelen til stabburet, hvor man oppbevarte verdiene. Det var altså kvinnen som styrte økonomien på gården, mens menn drev med annet arbeid.

- Det er vanskelig å si hvem som er de beste investorene. Det er en fordel å ha mye aksjer i perioder hvor markeder går opp. Hva som lønner seg over tid er usikkert, men disse tallene støtter jo myten, for tendensen er at menn tar mer risiko enn kvinner, sier Strøm.

Ren aksjehandel har vært en arena som tiltrekker seg risikosøkende folk. Denne arenaen domineres av menn.

Saken fortsetter under bildet.

- Av enkeltaksjene menn og kvinner faktisk kjøper er det mindre forskjeller. Listen domineres av store, solide norske selskaper, men begge kategorier har også mye REC, sier Strøm.

Etiske holdninger til investeringer
En undersøkelse Perduco utarbeidet for KLP om nordmenns holdninger til etiske investeringer, gjennomført i 2010, viser at kvinner er mest opptatt av etiske investeringer. Der 53 prosent av kvinnene svarer at de tar etiske hensyn i sine investeringer.

- Kvinner er mer langsiktige og nøye i sine investeringer, sier Strøm.

- I Sverige møter man 80 år gamle kvinner som selger i aksjer, for de alltid har hatt aksjer som langsiktig sparing. I Norge er dette helt annerledes. Her har man historisk puttet pengene i bankkontoer eller hus. Dette tror jeg kommer til å endre seg og det bør endre seg. Det er i folks interesse å delta i næringslivet, sier Strøm.

Hvem tror du er best som investorer? Si din mening i kommentarfeltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere