NA24.no

Satser på billigere dollar

Citigroup Citibank Citi
Citigroup Citibank Citi Foto: SPENCER PLATT (Scanpix)
Sist oppdatert:
Storbank tror ikke nedturen for den amerikanske valutaen er over.

Dollaren har falt til under seks kroner, og ligger på det laveste nivået siden oktober i fjor. Citis analytikere tror at dollaren vil fortsette å falle, men at renten i USA vil bli satt opp noe tidligere.

- Vi fortsetter å oppgradere våre globale vekstprognoser mer enn å nedgradere dem. De største oppgraderingene skjer i Asia-regionen. Dette reflekteres av de statlige økonomiske tiltakene som er satt i verk, den økonomiske tilstanden forbedres stadig, redusert effekt av varelagernedbygging og et tegn på en opptur i aktivitetsnivået, skriver Citigroup i en fersk analyse.

NA24 – din næringslivsavis

Økonomene i banken har de siste månedene også oppgradert vekstutsiktene for USA, eurosonen, Kina, Japan, Storbritannia, Korea, Australia og Brasil. India og Sør-Afrika har fått nedgraderte utsikter.

I likhet med flere andre økonomer venter Citi at bedringen i verdensøkonomien vil ta tid, men de ser noe lysere på utviklingen enn markedet.

- Å komme seg på fote igjen vil mest sannsynlig bli en mer moderat prosess for industrialiserte land i denne omgang enn i tidligere økonomiske sykluser. Alt i alt er våre vekstprognoser over markedskonsensus, skriver de i rapporten.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tror på tidligere rentehopp
Analytikerne i storbanken venter at den amerikanske sentralbanken kommer til å fremskynde renteøkningen. Tidligere har de anslått at den amerikanske styringsrenten vil bli hevet i løpet av tredje kvartal til neste år, men tror nå at FED vil jekke opp renten allerede på vårparten i 2010.

Situasjonen er annerledes i Europa. Der venter de at renten vil forbli uendret helt til de siste tre månedene av 2010.

- Med sannsynlighet for en fraværende inflasjon i flere kommende år, vil den europeiske sentralbanken (ECB) la renten forbli uendret inntil fjerde kvartal 2010. Den økonomiske veksten i Kina viser tegn til å bli varig, men en fortsatt dempet inflasjon vil føre til at Kinas folkebank (PBOC) sannsynligvis ikke vil øke renten før etter første halvår av 2010. Utsiktene til forlenget pengepolitisk stimuli hjelper til å støtte risikoaktiva og til å underbygge den begynnende bedringen i den økonomiske veksten. Vi forventer fortsatt at den australske sentralbanken vil øke renten ved utgangen av 2009, men selv med en raskere økonomisk vekst i mange land enn først forventet, vil det ikke bidra til økte renter fra sentralbankenes side.

Tror på Norge
Når det gjelder Norge ser Citigroup at det kan gå mot rentehopp. Samtidig viser den norske økonomien fornyet vekst

- Det er tegn på en fornyet vekst i den norske økonomien. Husstandene øker forbruket, det er økt tiltro blant forbrukerne, boligprisene øker, det er sterk vekst i privat forbruk og en lavere vekst i antall arbeidsledige enn forventet. Allikevel er industrisektoren fremdeles svak: produksjonen fortsatte å falle i andre kvartal samtidig som bankene strammet inn på kredittstandardene til bedriftene. Norges Bank holdt renten uendret i august, men ga uttrykk for at renten kan øke fortere en først forventet.

Citi har også tro på en lavere dollar i tiden som kommer.

- Vi forventer en moderat stigende trend på avkastningen på statsobligasjoner videre fremover i 2009 og også inn i 2010 i takt med at normaliseringsprosessen fortsetter fra de ekstremt misvisende nivåene i første kvartal 2009. Vi fortsetter å ha generelt konstruktive syn på aksjer, kreditt og verdipapirer, men vi er mer varsomme i vårt syn på mange handelsvarer. På valutasiden, på tross av den nylige konsolideringen som har funnet sted, forventer vi en lavere dollar, heter det i rapporten for august.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere