*Nettavisen* Økonomi.

Satser på diamanter på Grønland

Gruveselskap ser muligheter for kommersiell diamantprosjekt på verdens største øy.

Gruveselskapet Intex Resources satser på diamanter på Grønland. De har nå resultatene fra kimberlittprøver som ble samlet inn i fjor.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Selskapet vurderer at diamantprosjektet Maniitsoq gir en betydelig mulighet for kommersielt diamantfunn.

Resultatetene viser at det er funnet 101 diamanter i de 21 kimberlittprøver som ble samlet inn. Én prøve av de 21 var på 21 kilo og inneholder 43 diamanter, mens åtte av prøvene viste ikke funn av diamanter.

Alle stener karakteriseres som mikrodiamanter hvor den største måler 0,52 x 0,36 x 0,30 millimeter. Så langt har Intex samlet inn 114 prøver på til sammen 3.700 kilo og av disse var det 414 diamanter i 72 prøver.

Selskapet har også analysert fem prøver Sarfartoq-regionen, men ingen av disse inneholdte diamanter.

- Selv om det antas at små kimberlittprøver er tilstrekkelig for å gi en indikasjon på om en kimberlitt er diamantførende eller ikke, noe som også den begrensede kimberlittmengde som ble testet fra feltsesongen 2008 synes å bekrefte, erkjenner selskapet at for å kunne avgjøre potensialet for økonomisk lønnsomhet og mengde av diamanter, kreves et program for testing av betydelig større prøver, skriver Intex Resources.

De viser også til at flere har gjort funn av diamanter på Grønland. Intex skriver at Hudson Resources har demonstrert at sannsynligheten for å påvise diamanter med smykkestensstørrelse øker betraktelig ved innsamling av store kimberlittprøver.

- Hudson rapporterte nylig at deres pågående bulkprøveprogram totalt har utvunnet over 108 karat diamanter fra Garnet Lake kimberlitten, med en stor andel høykvalitetsstener. I 2008 ble 78,26 karat utvunnet fra 499 tonn kimberlitt som ble prosessert på stedet. Prosesseringen resulterte i et diamantførende tungmineralkonsentrat hvor 23 diamanter mellom 0,25 og 1,0 karat ble funnet. De største diamantene fra Garnet Lake er på 2,4, 2,5 og et fragment på 4,0 karat, skriver selskapet.

Intex påpeker at Hudsons undersøkelser har bekreftet at grønlandske kimberlittganger kan inneholde kommersielle diamanter.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag