*Nettavisen* Økonomi.

Satser på eks-katastrofe

GGS var en katastrofe, men nå er mulighetene voldsomme, mener fremadstormende investor og rederarving.

22.12.06 07:22

LONDON (NA24) Selskapet var en katastrofe!

NA24 - din næringslivsavis

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gudmund Lindbæk (NA24)

Star Capital AS er et selskap som den siste tiden har kjøpt seg opp i Global Geo Services (GGS) til et nivå som den syvende største aksjonær. Den unge investoren Alexander Hansson (24) er mannen bak Star Capital og han bekrefter overfor NA24 at oppkjøpene har skjedd i løpet av de siste fem ukene. I dag har han 930.000 aksjer i GGS. Alexander er for øvrig sønn av skipsreder Herbjørn Hansson i Sandefjord.

- GGS har i mange år vært en katastrofe. Nå er situasjonen bedre og jeg har tro på selskapet. Mulighetene er voldsomme, og jeg tror at hvis selskapet skal få til noe, så er det nå. Men det er en investering med høy risiko og vi vil sikkert oppleve store svingninger, sier Alexander Hansson.

Et glemt selskap
Spesielt den siste uken har svingningene på GGS-aksjer på Oslo Børs gått oppover. Fra å være nærmest et glemt selskap over lengre tid har verdien på GGS økt.

- Det var min kjennskap til selskapets tjenester, markedet og litt magefølelse som gjorde at jeg satset på GGS. Siste uke steg aksjen med 12,3 prosent og jeg tror ikke det stopper der. I GGS er det dessuten et selskap som heter Nescos, som leverer avansert utstyr til oljeindustrien. Mange synes Nescos er spennende, kanskje til og med en liten juvel, sier Alexander Hansson til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: M. Bjørndal

Styreformann Morten Andersen i GGS innrømmer at stemningen i selskapet forandret seg betraktelig etter at den amerikanske kongressen besluttet å åpne nye området for leting etter olje og gass i den amerikanske delen av Mexico-gulfen. GGS leverer seismiske data og tjenester til olje- og gassindustrien. GGS utvikler også smartbrønn utstyr og prosesseringstjenester via datterselskapene Nescos AS i Ålgård og Spectrum Energy Ltd, som holder til i Surrey utenfor London.

En hyggelig julegave
-For oss kom beslutningen i USA som en hyggelig julegave som bokstavelig talt ble pakket ut i god tid før jul, sier Morten Andersen til NA24.

–Det er to store nyheter for selskapet. Ikke minst den kommende lisensrunden i Iran der vi allerede har investert over 100 millioner dollar og dessuten har enerett til å selge seismikkdata som er skutt i Persia-gulfen. I tillegg kommer nyheten om store muligheter i Mexico-gulfen.

Når det gjelder Iran har GGS allerede tatt kostnadene og ser nå frem til IBC Energy seminaret i Wien 1. og 2. februar der selskapet vil legge frem resultater av sine undersøkelser og framstille muligheter for utvinning av olje og gass. Man forventer at søknadsfristen for oljeselskapene vil bli i mai.

Store salg og muligheter
-Når vi først selger våre kunnskaper om olje- og gassfeltene og tjenester, er det ofte snakk om store summer. Våre muligheter i Mexico-gulfen er på litt lengre sikt, men jeg vurderer også dette området som en stor mulighet for oss, selv om vi her har en lang vei å gå før vi kan regne med inntekter. Som det ser ut, så blir vi nå betalt for den investeringen vi har gjort og vi kommer også til å investere mer på amerikansk sokkel, sier Morten Andersen.

Andersen har opplevd mange nedturer med GGS, som store tap over flere år og en aksjeverdi som har stupt. I dag er stemningen snudd.

-Ja, vi opplever nå en helt annen interesse fra oljeselskapene. Mange kjøper våre tjenester på forhånd for å sikre seg foran den kommende lisensrunden for tildeling av oljeblokker i Iran, sier Andersen. Styreformannen har også fått med seg at CAR-analytiker Gunnar Holen spår en oppgang for GGS-aksjer med over 60 prosent.

-Aksjekursen vil jeg ikke kommentere. Men Holen er vel den utenfor huset vårt som kjenner selskapet best. Han er en oppegående fyr som ofte treffer på sine analyser, sier Morten Andersen.

De 20 store
Seabird Exploration og kinesiske BGP er to av de 20 største aksjonærene i GGS. Her finner vi også navn som Haakon Morten Sæter fra Fredrikstad, SEB Enskilda, Erik Sture Larre og Brudevold Holding. På listen finnes også Papper Invest, selskapet til styreformann Morten Andersen, med 731.048 aksjer, som tilsvarer 0,87 prosent.

Disse aksjonærene har vært med lenge og har opplevd mange nedturer med sine investeringer i GGS. I løpet av dette året har aksjekursen stupt fra 9 kroner til et lavmål på 2,95. Men nå er aksjekursen på vei oppover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.