*Nettavisen* Økonomi.

Satset 4 milliarder - tjener 32

Telenor kan ta 10-gangeren både i Ukraina og Russland og tjent utrolige 32 milliarder.

13.02.06 17:16

VimpelCom har budt fem milliarder dollar pluss gjeld for den ukrainske mobiloperatøren Kyivstar. Det gir Telenor rundt 18 milliarder kroner hvis det blir noe av oppkjøpet.

10-gangeren
Telenor har investert i underkant av to milliarder kroner i Kyivstar. Det gir 10-gangeren på kort tid.

Telenor kontrollerer i undrekant av 30 prosent i Vimpelcom har, hvor selskapet har investert i overkant av to milliarder kroner. Den russiske mobilgiganten prises til over ni milliarder dollar, noe som priser Telenors eierandel til i unerkant av 20 milliarder kroner. Også her har Telenor gjort 10-gangeren.

Tilsammen har Telenor urealiserte gevinster på mellom 32 og 35 milliarder kroner.

«Den indikative prisen på fem milliarder dollar reflekterer ikke bare Vimpelcoms estimater på Kyivstars nåværende markedsposisjon og driftsmarginer, mens også ledelsen i Vimpelcoms tro på at dette kan generere betydelige synergier og effektiv drift i de neste fem årene med en kombinasjon av Kyivstar og Vimpelcom», heter det i en pressemelding fra VimpelCom.

Styringen må avklares
Men før Telenor aksepterer, må flere forhold avklares.

«Hovedprinsippene rundt styring og forvaltning av selskapene må på plass før Telenor er villig til drøfte en mulig sammenslåing av VimpelCom and Kyivstar», skriver Telenor i en melding.

Telenor opplyser at selskapet er klar til å arbeide konstruktivt med både Altimo, som eies av Alfa Gruppen, og andre aksjonærer. Den norske telekjempen insisterer imidlertid på at både styringsprinsipper og god foretningsskikk må gjeninnføres og at inngåtte avtaler må respekteres.

Både VimpelCom og Kyivstar kontrolleres av Alfa Gruppen og Telenor. Telenor har kontroll i Ukraina, mens Alfa Gruppen har stemmekontroll i VimpelCom.

Offentlig krig
Det har i rundt et år vært offentlig krig mellom Alfa Gruppen og Telenor. Stridens kjerne har vært om VimpelCom skal satse i Ukraina eller ikke. Alfa ønsker en slik satsning, mens Telenor har vært i mot.

Alfa ønsket at Vimpelcom skulle kjøpe det lille ukrainske mobilselskapet URS/Wellcom for over 230 millioner dollar. Ifølge Telenor er ikke selskapet verd mye.

Det har medført isfront i styrerommet til VimpelCom. Så langt har Alfa Gruppen gått seirende ut.

43 millioner og 14,5 millioner kunder
VimpelCom har over 43 millioner kunder, mens Kyivstar har 14,5 millioner. Telenor kontrollerer i underkant av 30 prosent i Vimpelcom og i overkant av 56 prsoent i Kyvistar. Alfa Gruppen eier det resterende i Kyivstar og rundt 32 prosent av stemmene i VimpelCom. Eierandel i VimpelCom er rundt 26 prosent.

Uansett om Telenor går seirende ut av striden med Alfa Gruppen eller ikke. Russland og Ukraina har vært en gullsatsning for den norske telekomkjempen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.