Saudi Arabia vil stabilisere oljeprisen

- Hva de har i tankene, er imidlertid uklart. Men det er vel neppe noe annet enn produksjonskutt som kan hjelpe, og da gjenstår det å se om Saudi-Arabia vil være fornøyd med den markedsandelen de da vil bli sitte igjen med, sier seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork.

- Hva de har i tankene, er imidlertid uklart. Men det er vel neppe noe annet enn produksjonskutt som kan hjelpe, og da gjenstår det å se om Saudi-Arabia vil være fornøyd med den markedsandelen de da vil bli sitte igjen med, sier seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork. Foto: (Handelsbanken)

- Hva de har i tankene, er imidlertid uklart, sier seniorøkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork.

23.11.15 11:38

Den saudiske oljeministeren uttalte i helga at hans regjering vil ta grep for å stabilisere oljemarkedet. Han fikk støtte av vise-energiministeren i UAE, som hevdet at oljeprisen vil stige neste år.

- Hva de har i tankene, er imidlertid uklart. Men det er vel neppe noe annet enn produksjonskutt som kan hjelpe, og da gjenstår det å se om Saudi-Arabia vil være fornøyd med den markedsandelen de da vil bli sitte igjen med. Så langt i dag har dessuten oljeprisen igjen falt, skriver Mork i ett notat mandag morgen.

Den europeiske sentralbanken vil ta i bruk alle virkemidler

Morks notat omtaler også fredagens foredrag av den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi.

I foredraget understreket Draghi at ESB vil ”gjøre det den må” for å få inflasjonen raskt tilbake til målet rett under 2%.

Ifølge Draghi vil sentralbanken gjøre bruk av alle instrumenter de har til rådighet og pekte særlig på oppkjøpet av verdipapirer, som han anser speisielt virkningsfullt og fleksibelt etters om det kan justeres i størrelse, sammensetning eller durasjon. Han pekte også på sentralbankens rente for bankenes reserveinnskudd, som allerede er negativ, og som han mener ikke minst kan brukes til å øke pengenes omløpshastighet.

- I tillegg legger vi merke til at selv om ESB offisielt bare ser på overskriftsinflasjonen, så ser Draghi også på kjerneinflasjonen fordi denne er en god prediktor på overskriftsinflasjonen framover. Han mener kjerneinflasjonen er for lav. For selv om prisstigningen på varer kan få hjelp av en fallende euro, er tjenesteinflasjonen først og fremst en refleksjon av lønnsveksten, som han anser for lav. Talen kan klart oppfattes som et nytt og tydelig signal om at nye tiltak er i vente for desember, skriver Mork.

Spenning før oljetall

Markedet venter denne uken på oljeinvesteringstellingen for fjerde kvartal som offentliggjøres tirsdag.

- Både vi og Norges Bank har tatt høyde for at oljeinvesteringstellingen for fjerde kvartal (tirdag) vil vise noe lavere investeringer for 2016 enn forrige telling. Vi er enige med Norges Bank på dette området som venter at leteinvesteringene blir lavere enn Q3-tellingen viste. Tellingen må altså vise en enda kraftigere nedjustering av leteinvesteringene eller at andre deler av investeringene blir justert ned for at vi og Norges Bank skal endre syn på oljeinvesteringene og de økonomiske utsiktene, skriver analytiker i Nordea Joachim Bernhardsen i en raport mandag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.