Scandinavian Star-runde i byretten i København

Passasjerferja «Scandinavian Star» tok til å brenne i Skagerrak mellom Oslo og Frederikshavn 7. april 1990. 159 mennesker omkom i brannen.

Passasjerferja «Scandinavian Star» tok til å brenne i Skagerrak mellom Oslo og Frederikshavn 7. april 1990. 159 mennesker omkom i brannen. Foto: Per Løchen (NTB scanpix)

Mandag starter en rettslig høring om Scandinavian Star-saken i Københavns byrett om eier-, reder- og forsikringsforholdene rundt skipet.

Dansk og norsk påtalemyndighet har bedt overlevende og pårørende Mike Axdal om å avgi forklaring og legge fram dokumentasjon han har samlet siden brannen 7. april 1990, skriver Scandinavian Stars Danske Støtteforening i en pressemelding.

– Jeg ser fram til mandagens behandling, særlig fordi det er en dommer til stede og alt blir ført i rettsprotokollen, sier Axdal, ifølge støtteforeningen.

Mike Axdal mistet sin far og sin bror i brannen for snart 25 år siden, og etter årevis med egen etterforskning, sitter han på et stort arkiv om blant annet eierforhold, forsikringsforhold og opplysninger om skipets mannskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Danske Mike Axdal har siden han overlevde Scandinavian Star-ulykken etterforsket brannen på egen hånd og vært pådriver for å få saken etterforsket på nytt. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


Norsk etterforskning

Etter at en gruppe i fjor vår la fram en omfattende gjennomgang av materiale fra brannen, ga riksadvokat Tor-Aksel Busch i juni i fjor sitt samtykke til at norsk politi starter en ny etterforskning av ferjebrannen der 159 mennesker mistet livet.

Etterforskningen skal blant annet dreie seg om de økonomiske forholdene i saken og avklare om ferja ble satt i brann som del av et forsikringsbedrageri – en del av etterforskningen som tidligere har vært et dansk ansvar.

Formålet med rettshøringen i Danmark er ifølge den danske støtteforeningen nettopp å gi politiet hurtigere fremdrift i saken. Axdal er blitt omtalt som et viktig vitne i saken.

Stortingsgransking

Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star har i lengre tid presset på for at saken også må granskes politisk. Et flertall på Stortinget støtter nå forslaget om å oppnevne en egen kommisjon for å granske ferjebrannen på Scandinavian Star.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som har diskutert saken siden i fjor, skal etter flere utsettelser ta stilling til saken på tirsdag. Arbeiderpartiet har fått støtte fra Venstre, KrF, SV, Sp og MDG for å be om en gransking nå, skrev VG fredag.

Den norske støttegruppa har ment at det ikke er noe til hinder for at politikerne går inn i saken før politiet er ferdige. Politiet ser kun på straffansvar, mens en granskingskommisjon kan gå langt bredere ut.

Høyre-brems?

Høyre kan imidlertid trekke i bremsen, ifølge VG. Michael Tetzschner (H), som er nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier at Høyre vil avvente konklusjonene fra Oslo-politiets nye etterforskning av saken.

I alt 159 mennesker omkom i brannkatastrofen om bord i Scandinavian Star i Skagerrak. Danske Erik Mørk Andersen, som omkom i brannen, ble utpekt som hovedmistenkt. Men nye opplysninger har sådd tvil om han virkelig sto bak. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.