*Nettavisen* Økonomi.

Schumann utpekt som drapsmannen

Aktor Tor Christian Carlsen sa i sin prosedyre at det er holdepunkter for at det var Kjell Alrich Schumann som skjøt Arne Sigve Klungland.

05.01.06 10:48

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Da aktoratet startet sin prosedyre onsdag, pekte statsadvokat Tor Christian Carlsen ut den maskerte mannen på bildet som Arne Sigve Klunglands drapsmann. Bildene er tatt av et overvåkingskamera i en av bussene som kjørte forbi Domkirkeplassen.

I retten torsdag, sa Tor Christian Carlsen at det er holdepunkter for at det var Kjell Alrich Schumann som skjøt Arne Sigve Klungland.

- Det er noen holdepunkter for at Schumann var plassert i Kongsgata, men det er ikke tatt ut tiltale for dette, sier Carlsen.

Holdepunktene som Carlsen nevner er: 1. Politimannen som ble tatt som gissel ga en beskrivelse som stemmer med Schumann. 2. Politiet mener at drapsmannen var høyrehendt i lik linje med Schumann. 3. Det er funnet glasstøv og Schumanns DNA på en balaklava. Politiet mener at Schumann fikk glasstøv på seg da han skjøt seg gjennom vinduet inn i Nokas.

Dette sier Carlsen altså til tross for at Schumann ikke er tiltalt for dette.

- Schumann er tiltalt for ran med døden til følge på lik linje med alle andre, og det er ikke en tiltalebeslutning for noe annet, sier Carlsen.

Bildene
Bildene viser minuttene etter at raneren har vært nede i bakgården i Handelens hus og hjulpet David Toska med å skyte i stykker vinduet inn i Nokas. De to avfyrte over 100 skudd mot vinduet. Deretter gikk Toska og de andre inn i banken, mens denne mannen gikk ut på Domkirkeplassen igjen for å holde vakt.

Påtalemyndigheten mener at han på disse bildene går inn i den mørke ransbilen for å hente mer ammunisjon til sitt AG-3-gevær. Deretter gikk han ned til hjørnet ved Kongsgata der han tok en politimann som gissel, og løsnet de fatale skuddene mot kommandobilen der politimannen Arne Sigve Klungland satt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Tok ladegrep
I retten onsdag sa Carlsen at bildene viser en svært viktig detalj.

- Det som retten må legge til grunn, er at det blir byttet magasin og at det på vei ned til Kongsgata blir utført ladegrep. Dette er en viktig detalj. Handlingen kaster et annet lys over saken enn at våpnene bare skulle brukes til å true, sa aktor Carlsen.

I sine forklaringer har både David Toska og Johnny Thendrup hevdet at våpnene kun var ment for å skremme politiet til å holde seg unna. Påtalemyndigheten mener derimot at ranernes handlinger på Domkirkeplassen viser at ranerne var villige til å «skyte seg ut» om nødvendig.

I retten onsdag sa Carlsen også at kommandobilen, der Klungland satt, ikke var noen trussel for ranerne da skuddene falt.

- Ingen trussel
- Verken kommandobil eller Klungland kunne utgjøre noen direkte trussel for ranerne. Bilen rygget mens den ble truffet, og det var 114 meter fra containeren (der drapsmannen sto red. anm) til der bilen stoppet, sa Carlsen.

Han og makkeren Arild Dommersnes er av den klare oppfatning at kommandobilen ble skutt på for å hindre politiet i å ta opp forfølgelsen. Det samme gjaldt den blå volvoen som også ble skutt av raneren ved containeren.

HTML EMBED
56-åring fra Svelvik25-åring fra StavangerThomas Thendrup (33)Johnny Thendrup (40)Dan Pettersen (30)Alf Henrik Christensen (43)Lars-Erik Andersen (28)Ikmet Kodzadziku (25)Ridvan Halimi (26)Metkel Negassie Betew (26)Erling Mathias Havnå (47)Kjell Alrich Schumann (39)David Aleksander Toska (29)Åpnes i pdf-fil

Skuddene ble satt for å sette bilene ut av spill, konstaterte Carlsen. Når det gjaldt selve ransmannen, ville Carlsen foreløpig bare konstatere at mannen var en god skytter.

- Det går ikke an å få en så god samling uten at du er en god skytter, sa han.

Fortsetter torsdag
Torsdag fortsetter aktoratet sin prosedyre. Da vil de gå inn på hvorfor de mener at hver og en av de 13 tiltalte i Nokas-ranet, er skyldige. Flere av dem nekter for å ha deltatt på ranet. Allerede onsdag begynte aktor Arild Dommersnes å rive deres forklaringer fra hverandre. Det arbeidet vil han fortsette med torsdag.

Påtalemyndigheten vil ikke forsøke å bevise hvilke roller de enkelte ranerne hadde på Domkirkeplassen. Heller ikke det mest sentrale spørsmålet vil bli besvart: Hvem er mannen bak masken på disse bildene?

Aktoratet mener at det ubesvarte spørsmålet gjør at alle ranerne skal dømmes for ran med døden til følge.

- Bakgrunnen for at rollefordelingen er så svak skyldes to ting. De er maskert fra topp til tå slik at vi ikke kan skille dem fra hverandre. Det andre er at ingen ønsker å si noe om hvor de andre sto. Det stiller ikke påtalemyndigheten i sjakk matt, men det gjør det vanskelig å gi rollefordeling. Det er et valg de tiltalte har tatt, og da står de en for alle – alle for en, sa Dommersnes i retten onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag