*Nettavisen* Økonomi.

Se de viktige boligtallene

Meglerne mener markedet er delvis friskmeldt.

01.02.08 14:03

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I dag presenterte Norges Eiendomsmeglerforbund tallene alle har ventet på: De viktige januar-tallene som legger føringen for prisutviklingen resten av året.

NA24 - din næringslivsavis

Og tallene er bedre enn forventet.

Boligprisene gikk opp med 3 prosent fra desember 2007 til januar 2008.

Desember i fjor var en meget laber måned på boligfronten, og vanligvis skal prisene gjøre et kjempebykst fra desember til januar, gjerne i størrelsesordenen 4-5 prosent. Årets tall var ikke langt unna. Direktør i NEF, Finn Tveter, er derfor fornøyd:

- Dette hadde dere kanskje ikke trodd, humret Tveter på pressekonferansen.

Les også: Her stiger prisene mest

Positivt, men allikevel ikke bra
De sesongjusterte tallene er ned 0, 4 prosent, det vil si at boligprisene egentlig skulle ha gått enda mer opp i januar. 12-månedersveksten, som mange fryktet ville ende negativ, er likevel opp 0, 3 prosent, men dette er den laveste prisveksten i Norge siden august 2003. Tallene for leiligheter ser heller ikke bare bra ut. Prisene har der falt med 2, 5 prosent siden januar 2007.

Det tar også lengre tid å få solgt en bolig, ettersom omsetningstakten har økt. Det tok i januar gjennomsnittlig 44 dager å få solgt en bolig, mot 26 dager i januar 2007.

Antall boliger for salg øker også. Det er nå rundt 4 000 flere boliger på markedet enn i fjor.

- Men er det like mange som har ventet med å kjøpe bolig, er markedet i balanse, slår Tveter fast.

Lettet sjeføkonom
Prisøkningen på tre prosent fra desember er det beste sjeføkonom Kjell Senneset hadde våget å tro på i forkant av møtet. Han sier det likevel finnes et skår i gleden:

- Det som er bekymringsfullt er lageret av usolgte resalg-boliger. Vi vet ikke hvor mange de er eller hvor lenge dette vil vare, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henning Aarset

Han mener spekulantene, som har kjøpt opp i nye boligkomplekser med tanke på videresalg i glanstidene, er skylden i prisduppen vi har vært inne i. Spekulantene sliter nå med å selge, og riskerer i stedet for å tjene kjappe penger å tape penger.

- Vi var derfor meget usikre i våre anslag for januar, forteller han.

Så usikre var Prognosesenteret, at de måtte gi et stalltips som gikk fra én prosents nedgang til tre prosents oppgang foran møtet. Og det endelige tallet på tre prosent er derfor i beste laget.

- Kan gi psykologisk effekt
Den erfarne boligeksperten forklarer hvorfor positive januartall er så viktige:

- Boligprisutviklingen har vært negativ siden i høst, og det er viktig å få snudd trenden. En negativ utvikling ville gitt en psykoplogisk effekt som kan virke selvforsterkende på boligprisutviklingen i hele 2008, sier han.

Både Peter Batta i Huseiernes landsforbund og Kredittilsynsjef Bjørn Skogstad Aamo har tidligere uttrykt stor spenning til januar-tallene ovenfor NA24. Batta, som har spådd prisene ned mellom 15 og 20 prosent, mener januartallene er helt avgjørende for hvordan det vil gå med boligmarkedet fremover.

Tallene i dag, vil delvis roe nervene.

Dårlig ut mars
Ettersom boligprisene ikke går nedover, vil ikke Prognosenteret justere ned deres boligprisanssalg, som i motsetning til Batta sier fem prosent opp i år.

Senneset tror boligpristrenden vil bli enda bedre i løpet av første halvår 2008, men tror boligmarkedet vil forsette å være noe «forkjølet» hvertfall ut mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag