*Nettavisen* Økonomi.

Se hva fastlegen din tjener

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Den kvinnelige legen på topp mottar 960.000 kroner - uten syke pasienter. Se hva legene har i tilskudd på listepasientene.

16.04.12 07:52

(SIDE2:) Fastlegene får 386 kroner per år per innbygger på listen. Tidligere har pasientlisten vært dominert av menn, men nå er det en kvinnelig lege som har flest pasienter i Oslo. Hun har tilskudd på 964.614 kroner i året.

- En fastlege kan ha inntil 2500 pasienter, men det er det nesten ingen som har. Det er kun to prosent av fastlegene som har over 2000 pasienter. Gjennomsnittet er 1150 pasienter, sier Trond Egil Hansen, leder i Allmennlegeforeningen.

Han understreker at de lange pasientlistene er i hovedsak hos leger som drev praksis fra før fastlegeordningen kom i 2001.

- Det er nesten ingen nye leger med så lange lister, sier Hansen.

Tjener godt
Det er med jevne mellomrom fokus på fastlegeordningen, og legenes lønn. Da Aften skrev om dette for noen år siden, var det flest menn som hadde lange pasientlister. Avisen skrev også at to av tre fastleger med utenlandsk navn ikke har fylt opp sine pasientlister. En gjennomgang Side2 har gjort over pasientlistene i Oslo, viser at dette kan ha snudd. Legeforeningen ønsker imidlertid ikke å kommentere noe rundt dette, men vår gjennomgang viser at flere av fastlegene som tydelig har et utenlandsk navn har lange pasientlister i dag.

- Lange arbeidsdager
Fastlegene har høyt tilskudd, før de har fått lønn gjennom trygderefusjoner og pasientenes egenhandel.

Men Hansen understreker at fastlegene har lange arbeidsdager, og opplyser at gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid for fastleger, utenom legevakt, er på mellom 46-47 timer.

- Det er viktig at største andel av økonomien, og inntjeningen er på å levere gode tjenester. Det faste tilskuddet fastlegene får dekker bare deler av de faste utgiftene. I utgangspunktet starter alle i minus når det betales husleie, utstyr, lønninger til medarbeiderne også lignende.

- Dette bør endres
Fastlegeordningen ble innført 1. juni 2001. Hvordan fungerer den i dag?

- Den fungerer godt for de fleste, men ikke helt perfekt. Vi lagde en statusrapport i 2009 om våre synspunkter når det gjelder styrking av ordningen mot 2020. Vi har mange forslag til bedre utvikling. Det finnes fremdeles noen sårbare grupper som trenger å bli ivaretatt bedre, og det er de hjemmeboende gamle og skrøpelige. Det er for strenge restriksjoner for hjemmebesøk. Og så mener vi at det bør være fritak for egenandel for ungdom, og for andre personer med store økonomiske problemer. De med dårlig økonomi, har også ofte dårlig helse.

- Vi tenker at det er viktig at det finnes gode valgmuligheter slik at pasientene får flere leger å velge mellom. Det er viktig med pasientenes frie legevalg. Det vil også si at om man er tilfreds med å stå på en lang liste, så ser vi ingen grunn til at de må bytte.

Det har ikke lyktes Side2 å komme i kontakt med dr. Maria Petrov. Hun er blant fastlegene med lengst pasientliste i Oslo.

Her kan du få informasjon om din fastlege

Her finner du mer informasjon om fastlegeordningen

De mest populære fastlegene i Oslo:

(Gjennomgang av listene er utført torsdag formiddag, vi tar forbehold om endringer siden den tid.)

Navn

Praksisnavn

Antall på liste

Ledig

Petrov, Maria Ljubica

Dr Maria Petrov

2499

1

Helberg, Steinar

Colosseumklinikken

2492

8

Nguyen, Phuong Ngoc

Grønland Basar Legekontor

2490

10

Stiksrud, Svein

Din Lege As

2486

0

Aarskog, Dagfinn Sverre

Colosseumklinikken

2485

15

Christensen, Per Magnus

Slemdal Legesenter

2480

20

Gretemeier, Keith Hans

Din Lege As

2446

0

Fleischer, Tone

Fleischerklinikken

2432

68

Kongshaug, Marthe Kristin

Rodeløkka Legesenter

2297

0

Storm-Larsen, Andre

Ullevaal stadion Legesenter

2283

17

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.