NA24.no

Se hva vi drikker

Sist oppdatert:
Finnmark er i ferd med å få kontinentale drikkevaner. Bag-in-box overtar både i nord og i sør.

I 2000 hadde Finnmark det samme drikkemønsteret som Oslo på 1970-tallet. Da tronet vodkaen prominent på topp ti-listen over solgte varer på Vinmonopolet.

Siden den gang har bag-in-box overtatt både i nord og i Bærum. Det er snakk om rene pappvinrevolusjonen. I Bærum er tyve av de mest solgte varene vin på boks. Kun én flaske lurer seg inn blant pappen, en Vidigal Reserva 2003.

- Bærum kommune har den mest internasjonale trenden, opplyser konsulent Per Gaarder på Vinmonopolet til NA24. Oslo følger hakk i hæl.

Kontinentalt i nord
De største drikkeforskjellene er mellom by og distrikt. Trysil og Finnmark har hengt mest etter, men nå ser det ut til at også distriktene er i ferd med å få kontinentale drikkevaner.

I Finnmark er det nå bare tre vodkaer - Dworek, Koskenkorva og Kalinka - på tyve på topp-listen, som også i nord domineres av pappvin.

- Det er tydelig at vintrenden har nådd Finnmark. Går du fire-fem år tilbake ville du sett en veldig stor forskjell. En ny generasjon innkjøpere har kommet til og den gamle vodkagenerasjonen er på vei ut, sier Gaarder.

Papp på papp - og spesielt på fredag
Nå inntar vin på murstein de mange hjem over hele landet - både i nord og sør.

- Det er tydelig at det kjøpes mye bag-in-box. Det er nesten snakk om en revolusjon, mener Gaarder.

Det selges klart mest polvarer på fredager. En tredjedel av ukens polsalg foregår på den ene dagen. Mandag til onsdag står for den andre tredjedelen, mens torsdag og lørdag står for den andre.

Edelt i vest
Men det er fortsatt slik at dyre bordeaux'er og burgundere følger champagnen. Og champagnen selges i på Oslos vestkant. Det er to pol som skiller seg ut.


Mest champagne selges det i butikken på CC-Vest, som ligger på Lilleaker i Oslo. Fra januar til august ble det kjøpt 8.800 liter edle dråper. På Briskeby, et litt mindre pol nærmere sentrum, ble det kjøpt hele 7.500 liter edle dråper i samme periode.

- Briskeby er likevel den butikken som klart har det største champagnesalg i forhold til sin totalomsetning, opplyser Gaarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere