Se hvor mange millioner de har sendt til Romania

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)

Politiet tror bakmenn tar pengene.

03.10.12 17:49

I løpet av fire måneder har 43 millioner kroner blitt overført til rumenske bankkontoer fra Norge, skriver Avisa Nordland.

Politiet antar en stor del tilfaller bakmenn.

Tallene er hentet inn fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

I et ekstraordinært møte i formannskapet i Bodø mandag redegjorde politistasjonssjef Arne Hammer for hvilke erfaringer politiet har gjort seg gjennom dialogen med romfolket i Bodø.

Mest lest hos Nettavisen:

Trolig organisert
- Vi antar at mye av tiggingen er organisert, uten at vi har noen håndfaste bevis, sa stasjonssjefen.

Politiet skal ha fått tips om noe som så ut som en pengeoverlevering mellom en romfolk-familie og en ukjent person dagen før familien reiste fra byen i sommer.

- Det er nærliggende å tro at mange må låne penger for å komme seg til Norge og at «bakmenn» krever lånet tilbakebetalt med høye renter, forklarer Hammer.

Han understreker imidlertid at romfolket som har gjestet Bodø i sommer har oppført seg pent.

- Vi har vært skånet for den kriminaliteten mange andre byer har vært utsatt for.

Registreringsplikt
Formannskapet vedtok å innføre registreringsplikt for tilreisende tiggere, etter modell fra blant annet Trondheim og Bergen.

Dette må føres inn i Politivedtektene før det iverksettes. Det oppfordres også til private initiativ for å hjelpe vanskeligstilte personer som oppholder seg i Bodø over kortere eller lengre tid.

- Ansvarsfraskrivelse
I tiltakslisten signert Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Venstre, blir i tillegg rådmannens mandat til å bortvise alle som etablerer provisoriske leirplasser på kommunal grunn opprettholdt.

Opposisjonen kaller vedtaket et rungende nei til dialog:

- Med dette vedtaket skyver kommunen fra seg alt ansvar og dytter det over på politiet og private. De lukker døren for en dialog som kunne bidratt til å få fakta på bordet, slik at vi slapp å fatte avgjørelser basert på antakelser, poengterer Adelheid Kristiansen (Ap).

Les flere saker fra Avisa Nordland

Les også disse sakene i Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.