NA24.no

Se opp for farene

Sist oppdatert:
Oslo Børs stiger, men svært viktige tall kan snu opp ned på situasjonen.

Oppturen på Oslo Børs dabber noe av ved lunsjtider tirsdag, men det er flere farer som lurer. En rekke svært viktige hendelser i USA kan legge føringer på hvordan børsværet i påsken kommer til å utvikle seg.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen er rett før klokken 12 opp 0,59 prosent til 394,10 poeng.

Viktige resultater
Aksjemarkedet venter spent på resultatene fra Lehman Brothers og Goldman Sachs. Begge legger frem sine tall for første kvartal tirsdag ettermiddag. Hele sektoren har fått merke presset i den amerikanske økonomien. Verst har det gått ut over Bear Stearns som nå er blitt slukt av JP Morgan Chase. Etter reelle problemer med å komme ut av en likviditetskrise måtte investeringsbanken be om hjelp fra andre. JP Morgan Chase stilte med hjelp fra den amerikanske sentralbanken et kriselån til rådighet, men situasjonen ble forverret slik at siste utvei ble slik at de ble kjøpt opp.

I helgen og mandag svirret det rykter om at Lehman Brothers sliter med de samme problemene som Bear Stearns. For å unngå at det ble en selvoppfyllende profeti gikk investeringsbanken ut og avviste at de hadde problemer med likviditeten. Tirsdag får markedet svar på hvor det har gått i første kvartal.

Goldman Sachs har lenge blitt trukket frem som den flinkeste gutten i klassen. De har så langt unngått å ta store tap relatert til investeringer i verdipapirer knyttet amerikanske boliglån. Fleste parten av de andre amerikanske bankene og meglerhusene har sammen med en rekke fond tatt store tap knyttet til denne typen investeringer.

Følger nøye med rente
Dagens viktigste hendelse er likevel rentemøtet til den amerikanske sentralbankens rentekomité. I markedet prises det inn et rentekutt på ett helt prosentpoeng eller mer. Det viser handelen i futurene i Chicago, skriver Bloomberg News. Dette vil i så fall være den største reduksjon siden 1984, og hvis rentekuttet blir på et helt prosentpoeng vil rentenivået senkes til 2 prosent. For bare noen få dager siden var det priset inn et rentekutt på mellom 0,50 og 0,75 prosentpoeng.

Sent søndag kveld foretok den amerikanske sentralbanken et uventet rentekutt i diskontorenten. Dette er bankenes utlånsrente fra FED og kuttet kom overraskende. Det ble også vedtatt flere andre tiltak for å bedre likviditeten i markedet.

- En rekke svake makrotall, vedvarende finansiell uro, utvidet lånevindu fra Fed og et nødkutt i diskontorenten søndag trekker i retning av et nytt, stort kutt. Vi, og konsensus, tror Fed velger å kutte styringsrenten med 50 basispunkter, i lys av økt inflasjonsrisiko og det faktum at renten allerede er kuttet mye, men kan ikke utelukke at Fed kan komme til å kutte renten med mer etter siste dagers hendelser. Markedet priser fullt inn et kutt på 1 prosentpoeng og 20 prosent sannsynlighet for kutt på hele 125 basispunkter. Det ser ut til at markedet tror på en rentebunn mellom 1,25 prosent og 1,50 prosent, skriver DnB Nor Markets i sin valutakommentar.

Ferske boligtall
Det kommer også viktig data knyttet til utviklingen innen boligmarkedet. Fra USA får vi statistikk som viser hvordan igangsettingen av nye boliger utviklet seg, i tillegg kommer det harde fakta om hvor mange byggetillatelser det ble gitt i februar. Den elendige utviklingen i det amerikanske boligmarkedet har fått mye av skylden for oppbremsingen i verdensøkonomien. Veksten i boligmarkedet har snudd til et fallende marked og det har medført store problemer i boligmarkedet som igjen har smittet over på utviklingen i verdens viktigste økonomi.

Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan har ved stadige anledninger uttalt at problemene i økonomien kan først bli løst når boligprisene har nådd bunnen. En bedring i boligmarkedet kan dermed gi ny giv til finansmarkedene.

Prisvekst i fokus
Samtidig kommer det statistikk som viser utviklingen i produsentprisene. Forventningene tilsier at prisveksten vil fortsette og dermed skape problemer for den sentralbanken i USA. Stadig tiltagende prisvekst skaper større fare for stagflasjon som kompliserer rentesettingen i verdens største økonomi.

I oljemarkedet har maikontraktene på nordsjøolje igjen kommet over 103 dollar fatet. Dollaren svekker seg på nytt mot de viktigste sammenlignbare valutaene.

Bred oppgang
StatoilHydro klatrer 0,60 prosent til 150,70 kroner etter at oljeprisen igjen har tatt seg oppover. Telenor stiger 1,15 prosent til 96,40 kroner, mens Yara faller 0,35 prosent til 288,50 kroner. Solenergiselskapet REC klarer 2,32 prosent til 121,50 kroner.

Ellers er det noe rolig utvikling i et daft marked. Påskeferie preger handelen på børsen.

Storebrand stiger 2,37 prosent til 34,60 kroner. Gjensidige har fått forlenget frist og fornyet tillatelse til å kjøpe seg ytterligere opp i Storebrand. Nå har de frem til 19. juni for å kjøpe aksjer slik at eierandelen kommer opp til 19,99 prosent av Storebrand.

Skien Aktiemølle faller 13,57 prosent til 111,50 kroner, mens DeepOcean blir sendt ned 12,96 prosent til 21,50 kroner. Grenland Group er ned 8,64 prosent til 20,10 kroner. Felles for alle de tre er at omsetningen ikke er all verden.

Navamedic stiger 4,87 prosent til 28 kroner, mens Vizrt klatrer 4,24 prosent til 29,50 kroner.

Rentelettelse i Europa
I Europa er situasjonene langt lysere. Utsikter til et skikkelig rentekutt i USA varmer investorene og sørger for at de europeiske aksjene følger etter Asia opp for første gang på fire dager.

Den tyske DAX-indeksen i Frankfurt fikk skikkelig juling mandag, men løftes 1,70 prosent tirsdag. Det er tilsvarende oppgang for FTSE 100 i London som stiger 1,78 prosent og CAC 40 i Paris som er opp 1,40 prosent.

Våre naboer i Sverige og Danmark kan også glede seg over en solid opptur. Der stiger aksjene 1,36 prosent og 0,70 prosent på henholdsvis børsen i Stockholm og København. I Helsingfors er den finske OMXH25-indeksen opp hele 2 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere