NA24.no

Se opp for lynnedslag

Sist oppdatert:
Nordmenn slurver med sikring mot lyn. Forsikringsselskap advarer.

De økonomiske skadene av lynnedslag er mye større enn før.

NA24 - din næringslivsavis

I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Til sammenligning ble det utbetalt 114 millioner kroner i 1997. Antallet branner forårsaket av lyn har gått kraftig ned på disse ti årene. Samtidig har mer kostbart elektrisk utstyr blitt ødelagt.

3500 lynnedslag
I juli i fjor var det i gjennomsnitt 3550 lynnedslag hver eneste dag i Norge. I hele juni i år var det rundt 8000 nedslag, det samme som i fjor, ifølge Sintef.

– Det er kombinasjonen av varm og fuktig i luft, og at bakken er blitt oppvarmet, som fører til så høy lynaktivitet i juli og august, sier lynforsker Frank Dahlslett ved Sintef.

Advarer
If Skadeforsikring advarer mot billig lynvern som settes i stikkontakten. Spesielt finelektronikk er utsatt.

– Folk flest har mer og dyrere elektronikk enn før. Derfor er det blitt enda viktigere å beskytte seg mot lynskader, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Vær forberedt
Flat-TV og datautstyr blir ofte totalskadet etter overspenning som følge av lynnedslag.

– Det er ikke alltid nok å dra ut kontakten til strømforsyningen, slik vi er vant med. Man bør også ta ut kablene til TV, bredbåndstelefon og internett når tordenværet kommer, ifølge Bache.

Han anbefaler å få installert overspenningsvern i sikringsskapet og finvern som kan settes i stikkontakter der du kobler til spesielt ømfintlig elektronikk.

Tåler lite
Vernet i sikringsskapet er et grovvern som beskytter mot overspenninger i ledningsnettet, mens finvernet sørger at det elektroniske utstyret får ekstra beskyttelse.

– Det er ikke nok å bare montere finvern i stikkontakten, slik mange butikker selger. Det er en god investering å få en elektriker til å montere overspenningsvern, sier Bache.

Utladningen av elektrisk spenning ved et lynnedslag er vanligvis så stor at et finvern i stikkontakten ikke er nok.

Også i år vil mange komme hjem fra sommerferie og få seg en ubehagelig overraskelse.

– Om du ikke rekker å få installert overspenningsvern før du reiser, er det ekstra viktig å trekke ut kontakter, antenner og kabeltilkoblinger, sier Runar Bache i If Skadeforsikring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere