NA24.no

Se på gullgutta!

Sist oppdatert:
Børsene faller - gullet er rekordhøyt priset. Men hvem eier egentlig alt dette gullet?

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Onsdag steg gullprisen til rekordhøyder med over 936 dollar per unse, eller drøyt 5000 kroner per 31,1035 gram gull (som tilsvarer en enhet av vektenheten unse) på spekulasjoner om dollaren ville fortsette nedturen. Selv om dollaren ser ut til å redde seg inn torsdag, og gullprisen med det går noe tilbake, kan det uansett slås fast at verdens gullinnehavere i børskaoset om dagen kan gni seg godt i hendene.

NA24 - din næringslivsavis

Men hvem er det egentlig som sitter med alt dette gullet?

Fort Knox
De fleste vil vel tippe de amerikanske myndighetene, og på mange måter er vel dette korrekt, skriver Forbes, med tanke på det verdenskjente bankhvelvet med gullbarrer på Fort Knox i Tennessee. Militærfortet har helt riktig enorme mengder amerikanske gullreserver, målt til 147 millioner unse verdt 261 millioner dollar i desember, og dette kommer i tillegg til andre reserverer rundt om i landet.

Fed har mest
Men det er likevel den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve Bank i New York, som ser etter de største mengdene med gull. Svimlende 550.000 gullbarrer er gjemt bort dypt under bakken på Manhattan, noe som er verdt forbløffende 203,3 milliarder dollar, eller godt over en billion norske kroner.

Så man kan spørre seg hva det er amerikanerne klager over? Men nå har det seg faktisk slik at av disse gullreservene tilhører kun mellom to og fem prosent de amerikanske myndighetene. Resten tilhører verdens gullnasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere