*Nettavisen* Økonomi.

Se Sigbjørns kjærlighetsdikt

Foto: Privat (Gyldendal forlag)

Finansministeren vår snakker både om vekt og kjærlighet i ny bok.

01.10.10 12:56

- Sigbjørn Johnsen er noe så sjeldent som en politiker som alle liker. Med sin folkelige fremtoning og jordnære stil får han folk i alle aldre og politiske leire i tale, skriver forlaget som utgir hans nye bok: «Æille åra innaførr».

Fredag 1. oktober fyller finansminister Sigbjørn Johnsen 60 år.

Boken gir personlige refleksjoner rundt en del politiske tema og personlige tanker rundt kroppsvekt og kjærlighet.

Som de fleste vet, kan finansdebatten i Stortinget vare lenge og vel, noe som også fikk Johnsen på andre tanker, røper han i boken.

«Også stortingsrepresentanter har et liv utenfor salen, og lengsler og drømmer som alle andre»

Og dermed ble dette diktet til «en sen kveldstime, nesten alene i salen»:

FINANSDEBATT

(en slags lengsel)

Hvorfor alle disse ordene,
de som kastes ut i salen -
og som kommer ubesvart
tilbake.

Hvorfor alle ordene -
og alle tallene

som knapt slår rot
hos de mange utenfor.
Heller ikke hos aktørene
og hos dem
som burde forstå.

Hvorfor alle dagene
i talekunstens tjeneste
og alle nettene alene
med lengselen
Etter deg.

En annen ting som engasjerer finansministeren, er plasseringen i stortingssalen:

- På den første raden sitter statsrådene og på midten sitter statsministeren. Før satt finansministeren til høyre og utenriksministeren til venstre for statsministeren. Nå er dette endret. Statsministeren er flyttet ut på gulvet og plassert på en egen forhøyning. Dette ser litt rart ut, og ville nok fått salige arkitekt Langlet til å «rotere i graven», forteller han.

- Jeg har med meg kvinnfolk her inne!
Spreke Johnsen, som planlegger Birken til neste år, tvinger seg innom Stortingets kjellertrimrom:

«Jeg har svettet mange liter på tredemølla i kjelleren. Kjedelig, men nødvendig mosjon i sene kvelder..»

«Vi fikk også solarium, hvor en måtte skrive seg på lista for å få «soltimer». En ettermiddag kom en representant fra KrF for å nyte solen, men solariet var opptatt. En annen representant hadde vågd seg inn uten å stå på lista. Etter å ha banket flere ganger på døra ble KrF-mannen utålmodig og presenterte seg med navn og parti. Da kom det bryskt innefra: «Ha deg vekk, kan du ikke høre at jeg har med meg kvinnfolk her inne!». En svært effektiv og avskrekkende metode, og synderen hadde mye moro av denne episoden senere. Hvorvidt han hadde selskap der inne, er vel tvilsomt, vedkommende var kjent for å være frisk i språkbruken.»

Matchvekten har økt
I flere år skrev Johsen logg over vekten, slik en rekke av de andre mannlige representantene gjorde.

«Vi fikk nemlig mye god mat på Stortinget og det var lett å legge på seg om en ikke passet på. Jeg klarte å holde meg under 85 kilo i mange år, og var faktisk nede i 78 kilo sensommeren 1983, like før Oslo maraton. Da var jeg i grunnen ganske tynn. De senere år har matchvekten ligget rundt de 90 kilo. Vektprotokollen forsvant under ombyggingen av badstua. Det var synd, for her gikk en del av badstuas historie i glemmeboka. Protokollen falt heldigvis ikke i avisenes hender. Nå er jo slanking og stortingsrepresentantenes vekt også blitt ”godt stoff” – tenk hvilket kildemateriale en her ville sittet på.»

Politisk karriere
Sigbjørn Johnsen (f. 1950) er inne i sin andre periode som finansminister (første gang var fra 1990--1996). Han møtte første gang på Stortinget som vararepresentant for Hamar Arbeiderparti i 1973 og var i årene 1977-1997 fast stortingsrepresentant for Hedmark.

Fra 1997 til 2009 var han fylkesmann i Hedmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.