*Nettavisen* Økonomi.

Se verdens dyreste privatfly

Nedgangstider hindrer ikke oppgang for private jetfly.

23.05.08 12:41

(LXUS.no) Markedet for private jetfly tar av.

Styrtrike russere, Saudi-Arabiske kongelige og heldige Internett-gründere legger opptil 1,5 milliard kroner for verdens råeste private jetfly. Samtidig er flere «billig»-varianter i 20 millionersklassen på vei ut på markedet.

SE DE 10 DYRESTE PRIVATE FLYENE I BILDESPESIALEN OVER

Rikinger som den russiske oljemagnaten Roman Abramovich og Google-gründerne Larry Page og Serge Brin eier i dag hver sine spesialinnredede Boeing 767.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLASSISK MODERNE: For den mer konservative kjøperen kan Boeing anbefale detaljer i mahogny i interiøret på sin Boeing 747-8. Foto: Boeing

Alle tre er klare for å oppgradere når nå flere eksklusive flyvarianter snart er klare for «take-off».

MER OM LIVSSTIL OG LUKSUS PÅ www.LXUS.no

Klikk på bildet for å forstørre.

LUFTIG LUKSUS: Embraer Lineage 1000 skryter av å ha luften mest luksuriøse fly. Slik kan det se ut på innsiden. Foto: Embraer-Lineage

Fra privatjet-messen EBASE rapporteres det om skyhøy interesse. Bare på tirsdag alene solgte Airbus hele seks fly av modellen A350 XWB Prestige, ifølge Dagens Næringsliv. Flyene i A350-familien kan innredes på en rekke ulike måter og kan tjene både som luksushotell eller flyvende styrerom. Prisen på luksusflymaskinen lyder på nette 300 millioner dollar - eller 1,5 milliard kroner.

LES OGSÅ: Se, en superyacht i luften

Airbus melder at dette er tidenes største ordre for forretningsfly-divisjonen.

Taxi for styrtrike

Så langt venter fire heldige (og anonyme) privatkunder på Boeings sin gigantiske luksusjet 747-8, som blir å se på vingene i 2010. Kjempen kommer til å lette deres konti for 1,5 milliard kroner - og det er før innredningen er bestilt.

Klikk på bildet for å forstørre.

FUTURISTISK FLY: Boeing 747-8 kommer med en rekke interiør-tilvalg. Denne stilen passer sci-fi-entusiasten best. Mahognypanel er også tilgjengelig.

Og 747-8 har nemlig et hav av eksklusive innredningsmuligheter. Hva med mahogny-panel på veggene? Eller en Jacuzzi i bakrommet? Kanskje en liten kino for de aller lengste reisene.

Her setter kun fantasi og penger grenser.

Vil ha det største

- Kjøpernes hovedmotivasjon er å ha det siste og det beste, sier Steven Hill, president i Boeing Business Jet til Forbes.

- Det er nettopp interiør-potensialet som skaper flyenes appell. Men hva man har mulighet til å gjøre avhenger veldig av kjøperens bruksområde for flyet. Skal flyet leies ut til tredjeparter må eieren forholde seg til et rigid regelverk for sikkerhet kabin-interiør.

Klikk på bildet for å forstørre.

OVERLYDSLUKSUS: Aerion Corporation jobber lynkjapt for å bli ferdig med overlydsflyet som kan krysse Atlanteren på fire timer.

- Skal flyet kun brukes privat kan eieren stort sett gjøre hva han eller hun vil, forklarer Greg Thomas, adm. dir. i flyselskapet Privatair til Forbes.com. Han legger til at det er de arabiske kongelige som har gått lengst i valg av kabin-interiør.

Overlydsluksus

Private forretningsfly stod for hele åtte prosent av flytrafikken i EU i 2007. Det representerer en dobling på seks år. Europa er nå på nivå med USA hva private fly angår.

Klikk på bildet for å forstørre.

BILLIGJET: For underkant av 20 millioner kroner kan du suse avgårde i dette lille luksusflyet. HondaJet starter produksjonen i 2010.

Ettersom markedet for privatfly blir hetere, dukker det stadig opp flere aktører i alle størrelser og utforminger.

Blant annet kan snart forretningsfolk med ekstremt dårlig tid komme seg over Atlanteren med overlydsflyet Aerion. På kun fire timer kan flyet legge bak seg strekningen mellom London-New York.

«Billigvarianten»

HondaJet lanserer satser på å nå et større marked med sin «billig-jet». Når produksjonen starter i 2010 håper det japanske selskapet å selge rundt 70 fly i året. Prisen er anslått til underkant av 20 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag