NA24.no

Seadrill kansellerer nybygg


John Fredriksens Seadrill kansellerer nybygg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
John Fredriksens Seadrill kansellerer nybygg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Positivt at de klarer å komme seg ut av kontrakten, mener rigganalytiker.

Riggselskapet Seadrill har gitt verftet Hyundai Heavy Industries beskjed om at det benytter retten til å kansellere byggekontrakten for ultradypvannsriggen West Mira.

Det tas godt imot på Oslo Børs, hvor Seadrill-aksjen sendes opp nær fire prosent.

- Det tar ned investeringsforpliktelsen som Seadrill har fremover. Særlig med tanke på at den femårskontrakten de hadde med Husky på enheten så ut til å bli kansellert, er det positivt at de klarer å komme seg ut av riggkontrakten, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

168 mill. til gode
Den halvt nedsenkbare riggen ble bestilt i andre kvartal 2012 og leveringsdato i kontrakten var innen utgangen av desember 2014.

- På grunn av verftets manglende evne til å levere enheten innen tidsrammen påkrevd i kontrakten, har selskapet utøvd dets kanselleringsrettigheter, skriver Seadrill i en børsmelding.

Riggselskapet opplyser videre at det i henhold til kontraktbetingelsene har 168 millioner dollar til gode i forhåndsbetalinger til verftet, pluss påløpte renter.

I fjerde kvartal 2012 fikk Seadrill kontrakt for West Mira fra Husky Oil Operations. Partene har tidligere blitt enige om redusert dagrate i kontrakten, og Seadrill er i samtaler med Husky for å finne en alternativ løsning for å kunne møte forpliktelsene.

Rigger uten arbeid
I et riggmarked preget av for mange rigger og for lite arbeid, har oljeprisens kollaps og oljeselskapenes innstramminger gitt dystre utsikter. Det siste året har også kursen til Seadrill stupt 73 prosent.

- 25 prosent av ultradypvannsflåten kan være uten arbeid ved utgangen av 2015. Det kan stige til kanskje 30-35 prosent ved utgangen av 2016, sier Løvstad, som har en salgsanbefaling på Seadrill-aksjen.

Oljeprisen, som har falt tilbake til under 50 dollar fatet gjennom sommeren, må opp hvis det skal være håp om mer pengebruk i oljeselskapene.

- Vi tror at etterspørselen vil komme tilbake etter hvert, men du er avhengig av at oljeprisen kommer opp, slik at oljeselskapene får litt bedre kontantstrøm og kan bruke litt mer på investeringer. Jeg tror at det vi så i våres, da man var oppe på 60-65 dollar, gjør at man i det minste bruker av de budsjettene som er lagt. Men under 50 dollar kniper man inn der man kan, sier analytikeren.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere