NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%

Mens det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet på toppen i slutten av 2013 var priset til over 140 milliarder kroner, er nå børsverdien barbert til knappe 19 milliarder kroner.
Mens det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet på toppen i slutten av 2013 var priset til over 140 milliarder kroner, er nå børsverdien barbert til knappe 19 milliarder kroner. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Seadrill stuper under finanskrisenivå

Sist oppdatert:
- Det ser ganske dårlig ut. Vi tror det er 100 rigger som må ut av markedet.

I kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet ned mot 40 dollar fatet de siste dagene har Seadrill-kursen nærmest kollapset, med et fall på nærmere 20 prosent på to dager.

I dag faller Seadrill nye 11 prosent til 38 kroner per aksje, en lavere kurs enn da det stormet som verst i aksjemarkedet under finanskrisen på tampen av 2008.

Mens det Fredriksen-kontrollerte riggselskapet på toppen i slutten av 2013 var priset til over 140 milliarder kroner, er nå børsverdien barbert til knappe 19 milliarder kroner.

- Det ser ganske dårlig ut
Oljepriskollapsen og for mange rigger i markedet har sendt riggratene kraftig ned og utsiktene er også bleke de neste årene.

- Det ser ganske dårlig ut. Vi tror det er 100 rigger som må ut av markedet og det kommer sikkert til å ta et par år å få de ut. Vi tror både 2016 og 2017 blir veldig vanskelige år, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til Nettavisen Stocklink.

Prisen på nordsjøolje holder seg tirsdag ettermiddag hårfint over 40-grensen. Siden fredag, da OPEC besluttet å la oljekranene pumpe for fullt og heller ikke satt noe produksjonsmål, har oljeprisen ramlet åtte prosent.

- For offshoreproduksjonen generelt, med det kostnadsbildet som fortsatt er der, er ikke mange av feltutbyggingene levedyktige med 40 dollar fatet. Selv om kostnadene har kommet en del ned er vi ikke på de nivåene ennå. Oljeprisen må opp igjen, sier Løvstad.

- Helt annen situasjon nå
Under finanskrisen bunnet Seadrill ut på sluttkursen 41,6 kroner.

- Finanskrisen synes nesten ikke hvis du ser på etterspørselssiden. Man var raskt tilbake med et greit marked. Det er helt annen situasjon nå enn man hadde den gangen, sier Fondsfinans-analytikeren.

Han peker i tillegg på at Seadril har en høy belåning.

- Det er noen store forfall som kommer i 2016 og 2017 og videre. Man er avhengig av at man får refinansiert og skjøvet på nybyggleveringer. Det er selvfølgelig betydelig grad av risiko rundt den finansielle situasjonen til Seadrill.

Analytikerne negative til aksjen
I analytikerstanden er synet på Seadrill for det meste negativt. Ifølge SME Direkt har 11 av 16 analytikere en salgsanbefaling på aksjen, mens kun to anbefaler kjøp.

Fondsfinans tilhører mindretallet som mener Seadrill er en av aksjene investorene bør bruke nedturen til å plukke opp, til tross for at det ventes flere tøffe år. 

- Selv om vi mener markedet blir tøft de neste årene tror vi likevel at Seadrill kommer styrket ut av nedgangen gjennom at de har en veldig bra eiendelsbase som det vil være etterspørsel etter når man får ryddet opp. De har vist fleksibilitet ved at man har klart å skyve på leveringer slik at man har klart å lette forpliktelsene til en viss grad. Vi tror bankene vil være støttende og de har en sterk eier, sier Løvstad.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere