*Nettavisen* Økonomi.

Seier for Hankø-kjendisene

Foto: Kyrre Lien/Christian Bakken (Scanpix/Nettavisen)

Filmskaper Harald Zwart håper gjørmebrytingen på Hankø nå er over.

27.05.12 15:28

Det er snart fem år siden flere kjendiser, med filmskaper Harald Zwart i spissen, gikk til frontalangrep på utbyggerne av sjøhytter i Husebukta på Hankø.

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns landsted, Bloksberg, er nærmeste nabo til den omstridte utbyggingen, og de kongelige var selv blant de som protesterte. Idag er protestgruppen godt organisert, med egen hjemmmeside.

LES OGSÅ:Ondt blod på Hankø

Utbyggerselskapet heter Hankø Utvikling AS, og eies av blant andre investorene Erik Klaveness, Helge Mørck og Henning Forsberg. De gikk mange tøffe runder med med myndighetene, såvel som de innflytelsesrike lokale motstanderne, før en rammetillatlese for hytter helt nede i sjøkanten ved Husebukta ble gitt.

Bolighandel1: Selg uten megler

Hankø Fjordhotell
Forsberg hadde blant annet argumentert for at utbygging av slike utleiehytter var en forutsetning for at Hankø Fjordhotell skulle kunne henge med i konkurransen i SPA-markedet.

Nye klager kom inn. Ifjor omgjorde Fylkesmannen i Østfold vedtaket, ifølge Fredriksstad Blad, og sendte det tilbake for ny behandling i kommunen.

Årsaken var at han fryktet at utbyggingen ville skje i strid med reguleringsplanen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fryktet snikprivatisering
Den sier nemlig at det ikke er anledning til å seksjonere utleiehyttene.

Mange fryktet en snikprivatisering av strandsonen. Generelt er det lettere å få til en utbygging i strandsonen dersom det dreier seg om næringsformål.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Med utleieklasul
I et utlkast til prospekt for utbyggingen som Nettavisen har fått tilgang til, fremgår det at man ønsker å selge leilighetene med såkalt utleieklausul. Dette er en modell som har vært mye benyttet i fjellheimen, og innebærer at private kjøper hytta eller leiligheten, men forplikter seg til å leie ut deler av året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Se «prospektet» her.

For å fjerne all tvil rundt privatiseringsspørsmålet, og sikre at man fikk bygge ut, skrev styreleder i Hankø Utvikling Erik Klaveness i 2009 et brev til Fredrikstad kommune der han forsikrer at Hankø Utvikling vil følge reguleringsbestemmelsene.

«Tiltakshaver Hankø Utvikling AS planlegger oppføring av 40 hytter i henhold til reguleringsplanens formålsangivelse, som bestemmer at det kan bygges 40 hytter som hotell/turistanlegg tillatt bruk av utleie. Det skal ikke oppføres private hytter da dette er i strid med reguleringsplanen stadfestet av miljøverndepartementet».

Myndighetene var nå beroliget, og Fylkesmannen godkjente planene.

Prøver seg igjen
Men så kommer det på nytt en søknad fra utbyggerne til kommunen om å få seksjonere. De viser til rettskilder, og hevder at forbud mot seksjonering i reguleringsbestemmelser kan være ulovlig. Dermed må kommunen nok en gang be om råd fra Fylkesmannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

I et brev datert 14. mai feier Fylkesmannen all tvil til side:

«Selv om gyldigheten av seksjoneringsforbudet ikke ble kommentert særskilt i Fylkesmannens vedtak (et tidligere vedtak, red.anm.), innebærer stadfestelsen at vi den gang ikke fant at kommunens planvedtak var beheftet med formelle eller materielle mangler som måtte føre til at planen, eller deler av planen, var ugyldig. Vi ser ingen grunn til å vurdere dette annereldes i dag, og konstaterer derfor at planen og dens bestemmelser gjelder fullt ut».

Nå er det opp til kommunen å behandle søknaden fra utbyggerne om seksjonering.

- Glad
Harald Zwart er glad for Fylkesmannens avgjørelse, men mener utbyggerne hele tiden har planlagt å seksjonere med tanke på privatisering. Han mener de følger en klassisk oppskrift, der man først får byggetillatelse, så forsøker man etterpå å få til en seksjonering, som igjen gjør det mulig å selge til private eiere.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvorfor trenger man strengt tatt å seksjonere hytter som skal brukes til utleie i regi av et hotell eller turistanlegg?, spør Zwart.

- Ingen nektelse
Utbygger Henning Forsberg sier til Nettavisen at dette ikke innebærer en nektelse av seksjonering, men viser til selskapets advokat, Rasmus Os, for ytterligere kommentarer. Det har ikke lykkes Nettavisen å komme i kontakt med Os.

I utkastet til prospekt for Hankø Sjøhytter, som Nettavisen har fått tilgang til, fremgår det at det dreier seg om 38 utleiehytter over to etasjer, med to bad og tre soverom.

30.000 i leie
De kan i utgangspunktet benyttes av eier i perioden 1. juni til 1. september. De andre månedene leies de ut, og inngår i driften til Hankø Fjordhotell & SPA AS.

Eierne av hyttene får 35 prosent av brutto leieinntekter. Netto leieinntekter er stipulert til 30.000 kroner per år, med fellesutgifter på 21.000 kroner.

Antatt ferdigstillelse er sommeren 2013.

- Har ikke solgt
Daglig leder ved DNB Eiendomsmeglings avdeling for nybygg i Follo, Erik Netskar, avviser at meglerkontoret har startet markedsføringen av Hankø Utviklings sjøhytter.

- Endelig prospekt er ikke utarbeidet. Har man fått tilgang til et ufullstendig utkast, er det nettopp det, et ufullstendig utkast. Vi forholder oss til offentlige vedtak, lover og regler. Skulle det vise seg at seksjoneringen ikke lar seg gjennomføre, har vi ingenting å selge. Ergo avventer vi endelige konklusjoner, sier Netskar til Nettavisen.

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.