*Nettavisen* Økonomi.

Seier for Obama i tolvte time

Foto: KEVIN LAMARQUE (Reuters)

Republikanerne truet med å velte Obamas redningsplan, men snudde i tolvte time.

02.01.13 21:32

Klokken 23.00 amerikansk tid tirsdag 1. januar (05.00 onsdag 2. januar norsk tid) ga den amerikanske kongressen sin tilslutning til Obamas budsjettplan for å redde amerikansk økonomi fra budsjettstupet (Fiscal Cliff).

I avstemningen stemte 257 representanter for planen og 167 mot. Den endelige avgjørelsen kom etter at Senatet cirka tolv timer tidligere hadde godkjent planen.

Målet har vært å bli enige om utgiftskutt og skatteendringer som er mindre dramatiske enn dem som utgjør budsjettstupet og som sørger for at USA ikke havner i resesjon.

Ved 23.20-tiden amerikansk tid kommenterte Obama avtalen i en tale til nasjonen.

Republikanere truet med å velte planen
Mange i USA holdt pusten etter at lederen for Republikanerne i Representantenes hus, Eric Cantor, tirsdag gikk ut og sa han ikke støttet budsjettavtalen. I tillegg ga flere republikanere (republikanerne har flertall i Represesentantenes hus) åpent uttrykk for at de misliker avtalen.

Kritikken gikk på at avtalen i for stor grad innebærer skatteøkning for USAs rikeste, og at den i for liten grad inneholder budsjettkutt. Skattespørsmålet har vært mest omstridt. I henhold til Senatets kompromissavtale økes skattene for dem med inntekter over 400.000 dollar, i overkant av 2,2 millioner kroner, fra 35 til 39,6 prosent. President Obama ønsket at grensen skulle gå ved 250.000 dollar, mens Republikanerne ønsket å forlenge det nåværende skattenivået for alle. det skriver NTB onsdag.

Seier for presidenten
At Obamas plan nå er vedtatt er en seier for Obama sier CNNs politiske kommentatorer.

Sjeføkonom for den svenske storbanken SEB, Robert Bergqvist, sier han er positivt overrasket over at senatorene klarte å bli enige om en avtale allerede nå.

– Jeg trodde faktisk ikke at de ville bli enige før i slutten av januar, sier han til nyhetsbyrået TT ifølge NTB.

Bergqvist anser avtalen for å være en stor seier for Obama.

– Han har klart å få gjennom en skatt som er rettet mot dem som tjener mest. At de med høyere inntekter er med på å betale, er viktig for de videre tiltakene. Det handler om å få støtte hos det brede publikum, og da er det et viktig signal at de med høye inntekter tar et større ansvar, sier den svenske sjeføkonomen.

– Nytt stup
Fristen for å bli enige om en avtale for å unngå budsjettstupet, gikk egentlig ut ved årsskiftet. Men så sant Kongressen blir enig, vil skadevirkningene av å bryte fristen trolig være begrensede hvis det bare er snakk om noen dager.

SEBs sjeføkonom understreker at selv om forslaget blir godkjent i Representantenes hus, så er ikke USA kommet i mål:

– Man må fortsatt bli enig om nedskjæringene i offentlige sektor, men jeg tror det blir litt lettere, sier Bergqvist.

Tøff jobb gjenstår
Kommentatoren Gideon Rachman i avisen Financial Times tror på sin side at Kongressen vil få en tøff jobb om to måneder når budsjettkuttene på nytt må behandles. USA har bare byttet ett budsjettstup mot et nytt i slutten av februar, mener han.

Hvis Representantenes hus avviser Senatets avtale fullstendig slik at USA for alvor ramler utfor «stupet», vil det ifølge Bergqvist skape uro i finansmarkedene. USA står for mellom 20 og 25 prosent av verdensøkonomien, og dersom det blir en økonomisk oppbremsing i USA, vil ringvirkningene spre seg til resten av verden.

– Ikke minst vil situasjonen bli enda verre i Europa, hvor vi allerede er i en meget alvorlig situasjon med eurokrise og krympende økonomier, påpeker Bergqvist.

Fakta om budsjettavtalen i USA

* Avtalen er framforhandlet av visepresident Joe Biden og Senatets mindretallsleder Mitch McConnell og er nå vedtatt både av Senatet og Representantenes hus.

* Avtalen skal styre den amerikanske økonomien unna det såkalte budsjettstupet – en serie skatteøkninger og offentlige nedskjæringer som opprinnelig skulle ha trådt i kraft ved nyttår.

* Nå er de omfattende nedskjæringene i offentlig sektor satt på vent i ytterligere to måneder, og politikerne har dermed kjøpt seg noe mer tid til å komme til enighet på dette punktet.

* Samtidig øker skatten for de rikeste amerikanerne. I henhold til avtalen vil personer med inntekt over 400.000 dollar, drøye 2,2 millioner kroner, få en skatteøkning fra 35 til 39,6 prosent. Det samme gjelder for husholdninger med en samlet inntekt på over 450.000 dollar.

* Avtalen øker de offentlige inntektene med 620 milliarder dollar – 3.400 milliarder kroner – over ti år.

* Arbeidsledighetstrygden beholdes også på samme nivå det neste året.

* Skatten på arvet eiendom økes fra 35 til 40 prosent.

(Kilder: NTB, Reuters) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag