NA24.no

Seier for rederne

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Oslo tingrett har påført regjeringen et sviende nederlag.

Stortinget vedtok i 2007 en ny rederibeskatning. Tidligere slapp rederiene unna gevinstbeskatning, og det gjør man fortsatt under dagens lovverk. Men finessen til regjeringen med finansminister Kristin Halvorsen i spissen var at dersom man ville inn i den nye ordningen så måtte man betale den latente skatten for de siste ti årene.

NA24 – din næringslivsavis

Dette skapte ramaskrik fra rederstanden, og trusler om søksmål. Rederne mente at dette var grunnlovsstridig.

Fredag kom dommen fra Oslo tingrett etter at rederiet BW Gas og en rekke andre gikk til sak mot staten.

Problemstillingen i saken er om disse overgangsreglene er i strid med Grunnloven § 97, om at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.

Tingretten kom til at overgangsregelen er grunnlovsstridig.

Fornøyd rederidirektør
Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, sier til NA24 at de er svært glad for dommen.

- Vi er svært glad for at retten har gitt medhold i det vi mener er tilbakevirkende kraft. Dette er svært viktig for rederiene. Dette dreier seg om 21 milliarder kroner som er svært viktige for rederiene, som nå må omstille seg, sier Henriksen til NA24.

Torstein L. Stavseng, finansdirektør i Farstad som er ett av rederiene som gikk til sak mot staten, er svært glad for dommen.

- Vi er veldig glad for at det har gått i den retningen det har gjort. Det var umulig å si hvordan utfallet ble, men vi hadde stor tro på det og derfor gikk vi til det alvorlige skrittet det er å saksøke staten, sier Stavseng til NA24.

Han har imidlertid ikke fått satt seg inn i dommen da han er på reise i utlandet.

Sparer milliarder
For rederinæringen som helhet antas konsekvensene av dommen å bli at Grunnlovens skranke innebærer at rederiskatten samlet blir et engangsbeløp på cirka 2,3 milliarder kroner mot cirka 13,1 milliarder kroner, fordelt over ti år etter de av Stortinget vedtatte overgangsregler. Siden det ikke ble full seier må partene dekke hver sine saksomkostninger.

Høyesterett neste
I en pressemelding fra Finansdepartementet kommenteres nederlaget.

- Det er ikke overraskende at det er juridisk uenighet om hvor Grunnlovens grenser går i denne saken. Dette juridiske tema ble grundig vurdert i lovgivningsprosessen i 2007. I den nylig avsagte rederiskattedommen i Aust-Agder tingrett ble den vedtatte beskatning godtatt i sin helhet som forenlig med Grunnloven. Denne domstolen var i motsetning til domstolen i Oslo tingrett besatt med tre juridiske dommere, sier statssekretær Geir Axelsen.

- Begge disse tingrettsdommene vil utvilsomt bli anket, og vi vil avvente ankebehandlingen. Det er derfor ikke naturlig å gi nærmere kommentarer til innholdet i de to foreliggende dommene nå, sier Axelsen.

Les mer: - Vil utvilsomt bli anket

Saken vil nesten garantert bli gjenstand for drøfting i Høyesterett.

En tilsvarende dom i Agder tingrett tidligere i sommer kom nemlig til motsatt konklusjon enn det Oslo tingrett kom til. Da gikk reder Atle Bergshaven på et nederlag da retten kom til at lovvedtaket var gyldig.

Les dommen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere