NA24.no

Seier til boligmeglerne

Sist oppdatert:
Kredittilsynet vil endre 24-timersregelen i boligkampen.

- En viktig seier for forbrukerne, kaller Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) forslaget om endring. NEF har vært motstander av regelen siden den kom.

NA24 - din næringslivsavis

- 24-timersfristen var tidligere en regel både bransjen og forbrukermyndighetene var enige om, sier formann Øivind A. Tandberg i NEF.

Nå har Kredittilsynet evaluert 24-timersregelen på oppdrag for Finansdepartementet. Det har ført til et forslag om endring.

Klokken 12 dagen derpå
- Forslaget til endring, som nå er sendt ut på høring, er at oppdragsgiver i forbrukerforhold ikke kan formidle bud med kortere akseptfrist enn til kl. 12.00 første virkedag etter annonsert visning. Dette er identisk med forslaget vi sendte departementet for nøyaktig ett år siden, og er en viktig seier for kjøper og selger, sier Tandberg i en pressemelding.

Ikke minst er det en seier for eiendomsmeglerne, som mente den nye regelen medførte vesentlig flere ulemper enn fordeler. 24-timersregelen går ut på at det må gå minst 24 timer etter siste annonserte visning før bud kan legges inn. Poenget med regelen var å få boligkjøpere til å tenke seg bedre om før de hev seg inn i opphetede kamper.

- Mange ulemper
Forslaget nå gjør at du for eksempel kan ha visning kl. 19, med budfrist kl. 12 dagen etter. Dermed kan meglerne ta seg av budrundene innen normal arbeidstid.

Ifølge NEF er ulempene ved 24-timersregelen dette:

* Kjøpere tok direkte kontakt med selger med bud med kortere akseptfrister.
* Meglere ikke fikk sjekket finansiering av innkomne bud.
* Budrunder starter sent på dagen og fortsetter utover kvelden.
* Budrundene blir mer hektiske når 24 timer går ut.
* Bud som kommer inn etter at ny visning er annonsert må henvises til ny akseptfrist .

Høringsdeadline er 4. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere