NA24.no

Seierherren

Sist oppdatert:
Barack Obama blir USAs neste president. John McCain har innrømmet tapet.

- Ja vi kan! Vi har kommet så langt, vi har sett så mye, men det er så mye mer å gjøre, sa USAs neste president Barack Obama i sin seierstale nå tidlig onsdag morgen norsk tid.

NA24 - din næringslivsavis

Demokraten Obama (47) er nå vinner av presidentvalget, selv om dette ikke er offisielt ennå. Meldingen om seieren kom kort tid etter klokken 5 onsdag morgen norsk tid, da valglokalene stengte på vestkysten i USA.

- Hvis våre barn opplever det neste århundret, hvilke endringer vil de se. Dette er vår sjanse, vårt tidspunkt i historien, å skaffe folk arbeid, og å ta igjen den amerikanske drøm. Til dem som sier vi ikke kan, ja vi kan. Ut av mange er vi ett, fortsatte Obama til en enorm folkemengde i Chicago.

Tallene viser at Obama allerede nå har 349 valgmanstemmer, godt over de 270 som er nødvendig. Republikanske John McCain har så langt 159. Det ser ut til å bli en klar seier, og dermed ingen gjentakelse av det problematiske valget i 2004.

- Talt tydelig
McCain (72) holdt like etter klokken 05 norsk tid en tale Phoenix i hjemstaten Arizona hvor han innrømmet tapet.

- Det amerikanske folk har talt, og det har talt tydelig, sa McCain, som la til at han nettopp hadde snakket med Obama på telefonen og gratulert med seieren.

McCain sa også han ville gjøre alt som står i hans makt for å støtte den nye presidenten.

De offisielle resultatene er ennå ikke klare, men Obama har vunnet en rekke viktige vippestater, som Ohio, Florida, Pennsylvania New Mexico, New Hampshire og Virginia.

Obama talte i Chicago i delstaten Illinois.

Barack Obama blir dermed den 44. amerikanske presidenten, og den første som ikke er hvit. Visepresident blir Joe Biden.

Store oppgaver
Den nye presidenten tiltrer 20. januar. Han har store utfordringer. Budsjettunderskuddet er i sterk vekst, på grunn av svakere økonomi og dyre redningspakker.

Dette kan gjøre det vanskelig for Obama å gjennomføre ambisiøse reformer, for eksempel når det gjelder helseforsikring.

Situasjonen i Irak er noe bedre enn for et par år siden, men fortsatt vanskelig. Og i Afghanistan ser det verre og verre ut.

Jens gratulerer
- Jeg gratulerer senator Barack Obama med valgseieren. Det er en historisk begivenhet at USA nå får sin første afro-amerikanske president. Valget av amerikansk president har engasjert mange og har stor betydning for hele verden. Jeg ser fram til et godt og nært samarbeid med USAs nye president og hans administrasjon, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere