NA24.no

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Seierstad frifunnet i lagmannsretten

Sist oppdatert:
Forfatteren Åsne Seierstad er frifunnet i lagmannsretten.

Forfatteren Åsne Seierstad er frifunnet i lagmannsretten for krenkelse av privatlivets fred i saken mot Suraia Rais, kona til Shah Muhammad Rais - kjent som bokhandleren i Kabul.

Dommen gjelder en pågående sak mellom Rais, forfatter Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Vil anke til Høyesterett
Advokat Per Danielsen - som representerer ekteparet Rais - kaller dommen naiv, partisk, kvinneundertrykkende og urettferdig fordi retten har valgt å tro mer på Seierstad enn Suraia Rais. Han sier dommen vil bli anket.

- Suraia Rais og hennes mann er selvsagt skuffet over dommen, men håper at Høyesterett vil komme til et annet resultat, sier Danielsen til Nettavisen.

- Boken er sann
- Dette er en gledelig dom for Seierstad og en fullstendig reversering av dommen i tingretten. Lagmannsretten har kommet til at Seierstads forklaring er den mest sannsynlige og at det som står i boken er sant, sier Seierstads advokat Cato Schiøtz til Nettavisen.

Han sier bare vil avvente og se hva Høyesteretts ankeutvalg sier om en ny runde.

Ble dømt i tingretten
Seierstad og forlaget ble dømt i tingretten, men er nå altså frifunnet i lagmannsretten.

Lørdag 24. juli i fjor ble Åsne Seierstad dømt i Oslo tingrett til å betale 125.000 kroner i oppreisning til bokhandleren i Kabuls kone, Suraua Rais, for krenkelse av privatlivets fred. Også Cappelen Damm forlag ble dømt til å betale samme sum for å ha gitt ut boken.

- Dette er en sak der påstand står mot påstand, men der lagmannsretten valgte å legge Seierstads forklaring til grunn. Vanligvis lar man den sterkeste part ha bevisbyrden, hvilket i dette tilfellet åpenbart er journalisten og forlaget. I denne saken kunne det til og med bevises at det Seierstad har skrevet i notatene sine fra samtaler med bokhandleren ikke stemmer med det hun har skrevet i boka, eller er det motsatte av det hun har skrevet i boka. Til tross for dette legger altså lagmannsretten Seierstads forklaring til grunn, sier Danielsen.

- Giftet seg av kjærlighet
Han mener dommen er diskriminerende fordi den ifølge ham bagatelliserer at Suraia Rais blir beskyldt for å ha blitt giftet bort, gråtende og mot sin vilje.

- Sannheten er motsatt; hun gjorde det frivillig og av kjærlighet. Lagmannsretten viser henne ingen respekt for at hun har befridd seg fra en kvinneundertrykkende holdning i Afghanistan, sier Danielsen.

«Bokhandleren i Kabul»

Åsne Seierstads bok ble utgitt i 2002 på Cappelen Damm forlag og ble en internasjonal bestselger.

Boka ble skrevet etter at Seiestad dro til Afghanistan som krigskorrespondent og flyttet inn hos en afghansk storfamilie i Kabul. Med utgangspunkt i familien skrev hun om landets skjebne. Boka går nært inn på familiemedlemmene og omtaler frieri, giftermål, undertrykking, maktmisbruk, forbrytelse og straff.

Forfatteren og forlaget ble saksøkt for innholdet, og i Oslo tingrett tapte de saken og ble dømt for å ha krenket privatlivets fred og ha beskrevet følelsene og tankene til bokhandlerens kone uten å ha dekning for det. Begge parter anket dommen.

I desember 2011 ble Seierstad og forlaget frifunnet i ankesaken i lagmannsretten.

(Kilde: Cappelen Damm, Wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere