NA24.no

Seierstad vant fram i Høyesterett

Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bokhandleren i Kabuls kone får ikke prøve saken for afghansk rett.

(SIDE2:) Saken rundt Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul» fortsetter å rulle og gå i norsk rettsvesen.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Bakgrunnen er at Shah Mohammed Rais, bokhandleren selv, og hans andre kone Suraia Rais, mener at boken krenker deres privatliv og at den har satt dem i fare i den afghanske verden.

Ikke utgitt i Afghanistan
Boken er oversatt til en rekke språk, deriblant engelsk, men den ble ikke utgitt i Afghanistan og ikke oversatt til persisk. Derimot er en piratutgave trykket på persisk.

Familien har tidligere avvist Seierstads og forlaget CappelenDamms tilbud om å opprette en skole og andre institusjoner i Rais' navn. Samtidig har Suraia Rais, som bor i Norge, overtatt saken og anket den videre til Høyesterett.

Suraia Rais krevde erstatning og oppreisning for den globale skaden som hun mente var påført henne og seks andre familiemedlemmer. Hun mente også at saken måtte føres for afghansk rett.

Setter ytringsfriheten først
Høyesterett avgjorde onsdag at saken skal gå for norsk rett. En sak kan kun føres for en utenlandsk rett om Høyesterett finner at det fremskaffes tilstrekkelig sikre opplysninger om den fremmede retten.

Høyesterett legger til grunn at ytringsfriheten er av så fundamental betydning i det norske samfunn, at norske ytringsfrihetsprinsipper måtte anses som internasjonalt direkte anvendelige, uavhengig av hvilket lands rett som ble lagt til grunn.

Rettens avgjørelse betyr bare at det nå er bestemt at saken skal kjøres for norsk rett. Det er antatt at erstatningssaken skal opp i en lavere rettsinstans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere