NA24.no

Seilbåt til 3,7 milliarder på plass i Norge


A: Sailing Yacht A fotografert i Kristiansand tirsdag.
A: Sailing Yacht A fotografert i Kristiansand tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Du leste riktig. Superyachten til den russiske milliardæren Andrey Igorevich Melnichenko har en prislapp på 3,7 milliarder kroner.

468-foteren Sailing Yacht «A» forlot nylig verftet til Nobiskrug Superyachts i Kiel, og er nå ute på en flere måneder lang prøvetur.

Se flere bilder og video nederst i saken.

Bildene du her ser er tatt i København mandag. Da var seilbåten på vei til Kristiansand. Senere vil den vende bauen mot Spania, skriver Daily Mail.

- Det er fantastisk moro at de velger Kristiansand, altså. Det er utrolig spennende å få besøk av en slik yacht som dette, sa havnesjef Halvard Aglen i Kristiansand til Dagens Næringsliv, etter at superyachten hadde ankret opp utenfor byen tirsdag.

Representanter fra havnen i Kristiansand besøkte skipet tirsdag og hadde med seg en kasse Voss-vann i gave, skriver DN.

Monsterbåten ankom Kristiansand tirsdag morgen. Tirsdag kveld lå den fremdeles ankret opp utenfor havna.

Den splitter nye superyachten er bestilt av den russiske milliardæren Andrey Igorevich Melnichenko.

Yachten er designet av Phillippe Starck, og har som ambisjon å være den råeste superyachten i mange år fremover når det gjelder design og teknologi.

Den stive prisen - 3,7 milliarder kroner - skyldes at Melnichenko har måttet betale for utvikling av helt ny teknologi til bruk i seilskipet.

Også i 2008 la Melnichenko jomfruturen til Kristiansand. Den gang var det Motor Yacht A som var på tur. Les: Luksusyacht vekker oppsikt

Kan seile i orkan

MELNICHENKO: Andrey Melnichenko er født i 1972. I 1993, som 21-åring, stiftet han MDM Bank, som vokste til å bli Russlands største private bank.

Nå har den russiske milliardæren fått øynene opp for seiling. Den er 142,81 meter lang, 24,88 meter på det bredeste og har ikke mindre enn tre master. Den høyeste masten rager 100 meter over vannflaten. Mastene skal tåle 90 knop vind med fulle seil. Den skal altså kunne seile i orkan.

Innvending har den åtte dekk knyttet sammen med flere heiser og vindeltrapper. Under dekk har den også plass til fire mindre båter og en ubåt. Helikopterdekket er i baugen. Skipet skal ha nok av plass til eieren, hans gjester og et mannskap på 54. Byssa skal være stor nok til å kunne servere et helt hotell, skriver Boat, som først omtalte Superyachten.

«A» for å være først

Selv med tre master, vil båten likevel ikke klasifisere som en seilbåt, men «seilassitert motoryacht». På broa vil skipet styres ved hjelp av touch-sensitive skjermer, og det meste er selvfølgelig automatisk. Mannskapet vil bare måtte røre på skjermene for å heise seil.

Melnichenko har selv vært sterkt involvert i prosjektet, og har valgt sitt eget team til å designe og bygge yachten.

- Dette har vært det mest utfordrende oppdraget i min karriere, sier prosjektansvarlig Dirk Kloosterman til Daily Mail.

- Phillippe Starcks utrolige design og visjon vil bli samtaletema hvor enn hun seiler på kloden, sier han.

Skipet skal leveres til våren. Før den tid skal den altså prøveseiles, samt få montert interiør ved et annet verft. I Kristiansand blir det gjennomført en rekke tester mens den ligger i havna.

Fra tidligere har Andrey Melnichenko kjøpt Motor Yacht «A».

Les også: Er dette verdens styggeste yacht?

Også den har et svært unikt design. Navnet «A» bruker Melnichenko for å være sikker på at hans skip alltid står først i båtregistre.

SUPERYACHT: Sailing Yacht A er kategorisert som seilassistert motoryacht, og har montert verdens største seilmaster i karbon på dekk.

I DANMARK: Bildet er tatt i København der skipet passerte mandag, på vei til Kristiansand.

SUPERYACHT: Den seilassisterte superyachten har verdens største master laget av karbon. mastene er over 90 meter høye. Den høyeste rager 100 meter over vannflaten.

MOTOR YACHT A: Den 390 fot store motoryachten til Andrey Melnichenko fotografert på Themsen i London i september 2016.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere