NA24.no

Foto: Marit Hommedal (Scanpix)

Seim-saken: - Ville bestikke advokat

Sist oppdatert:
Statsadvokaten mener to menn forsøkte å bestikke en advokat til å vitne falskt i forbindelse med konkursen mot Carl Fredrik Seim. I betaling skulle advokaten få 180.000 kroner.

BERGEN TINGRETT (iBergen.no): To bergenske forretningsmenn står tiltalt for å ha forsøkt å bestikke advokat Bertram Vedeler. Da straffesaken mot dem startet i Bergen tingrett mandag, nektet de all skyld. Påtalemyndigheten mener de kan bevise at de to forsøkte å bestikke Vedeler for å hjelpe Seim.

Uriktige erklæringer
I sitt halvannen times lange innledningsforedrag brukte aktor, statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, mye tid på å gå detaljert inn i saken som skal opp mot Carl Fredrik Seim senere i år. Stolt-Nielsen mener saken mot Seim har betydning også for denne saken, og gikk derfor gjennom deler av den saken også.

Hovedpoenget i Stolt-Nielsens innledningsforedrag handler om et eiendomskjøp Seim gjorde med selskapet Paleum. I forbindelse med eiendomshandelen mener aktor Seim havnet i dyp gjeld, som han aldri klarte å betale tilbake.

180.000
Da det ble åpnet konkurs mot Seim, skal han ifølge aktor har forsøkt å få vekk så mye som mulig av gjelden. Det var i denne forbindelse de to forretningsmennene skal ha forsøkt å hjelpe, ifølge tiltalen.

Stolt-Nielsen hevder de to tiltalte forretningsmennene dukket opp på Vedelers kontor. Betram Vedeler var tidligere styreformann i Paleum, og etter at de hadde snakket med ham om noen andre forretninger, skal de plutselig ha kommet inn på Seim-saken.

Ifølge aktors innledningsforedrag ville de to ha Vedeler til å skrive under på noen papirer som fikk det til å fremstå som om Seim hadde betalt 8 millioner kroner av gjelden. I bytte ble Vedeler tilbudt 180.000 kroner kontant, samt en panteobligasjon verdt 3 millioner kroner.

De to skal ha hatt med seg ferdigskrevne kontrakter, samt 180.000 kroner i kontanter. Ifølge aktor ba Vedeler om å få ta kopi av kontraktene, og sa deretter at han skulle tenke gjennom tilbudet. Neste gang partene møttes, tok han samtalen opp på bånd.

Opptaket vil bli avspilt for retten senere under rettsforhandlingene. Carl Fredrik Seim skal også vitne i saken, som etter planen skal være ferdig onsdag.

Nekter straffskyld
Etter lunsj skal de tiltalte forklare seg. De har nektet straffskyld, og hevder de ikke har gjort noe ulovlig.

De to forretningsmennene er tiltalt etter straffelovens paragrafer 132a, som dreier seg om motarbeidelse av rettsvesenet. Strafferammen er fem års fengsel, men kan i enkelte, spesielle tilfeller være ti års fengsel. De to er i tillegg tiltalt etter paragraf 276a, som gjelder korrupsjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere