NA24.no

Seismikk-aksje kollapset på Oslo Børs


Oslo Børs steg sammen med internasjonale børser på ukens siste handelsdag.
Oslo Børs steg sammen med internasjonale børser på ukens siste handelsdag. Foto: Falch, Knut/Scanpix
Børsfest i Gjensidige. Sterk ukeslutt på børsen.

Oslo Børs steg sammen med internasjonale børser på ukens siste handelsdag, hvor Gjensidige ble dagens vinner blant de større selskapene.

Ved stengetid var hovedindeksen opp 1,33 prosent til 623,8 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 var opp 2 prosent og USA-børsene åpnet rett opp.

Dagens taper ble det lille seismikkselskapet Dolphin, som stupte 41 prosent.

Aksjestupet i Dolphin kom etter at selskapet meldte at det har fått varsel om terminering av leieavtalene på skipene Sanco Swift og Sanco Sword.

Sanco Shipping skal nå leie ut skipene til PGS istedenfor, og har inngått avtaler på 4,5 og 5,5 år.

- Langsiktig for Dolphin så er det negativt, men i det korte bildet vil jeg nesten si at det er positivt. På våre estimater ville disse båtene hatt negativ inntjening i alle fall det neste året. Slik sett bedrer dette den finansielle situasjonen til Dolphin fremover, og det er der den primære bekymringen ligger i dag, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Seismikksektoren har fått har medfart i kjølvannet av oljeselskapene kostnadskutt, og Dolphin er blant selskapene som har fått mest juling, med et fall på 90 prosent det siste året.

Børsfest i Gjensidige
Gjensidige merket turbulensen i markedene i tredje kvartal, hvor forsikringsgiganten tapte 150 millioner kroner på investeringsporteføljen, men leverer likevel et bedre samlet resultat enn forventet.

På Oslo Børs ble forsikringskjempen belønnet med en oppgang på 12 prosent.

Konsernets samlede resultat før skatt falt til 952 millioner kroner fra 1,34 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor. Det er likevel bedre enn forventningene i en undersøkelse fra SME Direkt på 796 millioner kroner.

Resultatet fra skadeforsikringsvirksomheten, målt ved forsikringsresultatet, steg i perioden til rekordhøye 1,09 milliarder kroner fra 755 millioner.

Bedre enn fryktet
I et tøft marked må seismikkselskapet TGS se resultatene falle kraftig i tredje kvartal, men ikke like mye som fryktet.

På børsen ble seismikkaksjen sendt opp 4,5 prosent.

For kvartalet falt inntektene til 169 fra 190 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor, mens resultatet før skatt ble barbert til 43,6 fra 71,7 millioner dollar.

Ifølge estimater fra SME Direkt var det ventet et resultat på 40 millioner dollar av inntekter på 140 millioner dollar.

Blodrøde tall
I tredje kvartal må seismikkselskapet PGS se inntektene falle kraftig, samtidig som tallene lenger ned i regnskapet er knallrøde.

Før skatt ble tapet på 80,5millioner dollar, mot et overskudd på 27,4 millioner i tilsvarende kvartal i fjor, mens inntektene ramlet til 226 fra 394 millioner dollar.

Investorene på børsen tok likevel godt imot rapporten, og sendte aksjen opp 4,3 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere