*Nettavisen* Økonomi.

Seks av ti rådmenn vil slå seg sammen med naboen

60 prosent av rådmennene som har svart på en undersøkelse, er positive til en sammenslåing med en eller flere nabokommuner.

Mens det er få som er villige til å si klart nei til sammenslåing, har 38 prosent valgt «Vet ikke» eller «Ønsker ikke å svare». Tallene baserer seg på svarene til 162 rådmenn, det vil si 38 prosent av alle landets rådmenn, skriver Kommunal Rapport.

Resultatet er omtrent det samme som for ett år siden.

Undersøkelsen er ikke anonym, og noen av rådmennene sier spørsmålet om sammenslåing er såpass politisk vanskelig at de ikke ønsker å ta offentlig stilling.

En av dem som både svarer og utdyper sitt syn er Rune Sjurgard, som er øverste administrative leder i Volda kommune. Han er positiv til å gå sammen med Ørsta, en prosess som strandet for noen år siden, men som nå er aktuell igjen. Det kan også bli aktuelt å slå sammen flere kommuner i regionen, men Sjurgard mener prosessen med kommunereform begynner i feil ende.

– Kommunene skal finne fram til hvem de skal slå seg sammen med før de vet hvordan inntektssystemet vil slå ut, og før de vet hvor store de må være for å takle oppgavene. Inntektssystemet er avgjørende for hvilke kommunetyper som vil ha livets rett, mener Sjurgard og legger til:

– Jeg savner en helhetlig forvaltningsgjennomgang der en ser stat, fylkeskommuner og kommuner i sammenheng, samt hvilke oppgaver de skal ha. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag