*Nettavisen* Økonomi.

Seks av ti strømkunder betaler for mye

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Strømkunder taper i snitt 660 kroner årlig på å ikke bruke kraftprisoversikt.

14.12.11 10:56

To av tre strømkunder med spotpriskontrakt hadde i 2010 en avtale som ikke var meldt inn til Konkurransetilsynets (KTs) prisoversikt. Disse betalte 570 millioner kroner mer enn de ville gjort med spotpriskontrakter fra prisoversikten.

- Markedet er uoversiktlig med mange leverandører og kontrakter med ulike betingelser. Strømkundene har vansker med å finne fram til de beste avtalene. Mange strømkunder får unødvendig høye strømregninger fordi de velger kontrakter som ikke ligger i Konkurransetilsynets kraftprisoversikt, sier Thor Erik Grammeltvedt, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Seks av ti betaler for mye
En analyse konsulentselskapet Pöyry Management Consulting har gjort på oppdrag fra NVE, viser at omtrent 60 prosent av husholdningene i 2010 hadde kraftkontrakter som ikke var registrert i Konkurransetilsynets (KT) kraftprisoversikt. Generelt sett var det høyere pris på disse ikke-registrerte kontraktene, særlig spotpriskontraktene.

Analysen viser at halvparten av husholdningene hadde spotpriskontrakter, og at hele to tredjedeler av disse ikke var presentert på KTs oversikt. Det er anslått at kunder som valgte en spotpriskontrakt som ikke var registrert hos KT ved et normalt forbruk i gjennomsnitt betalte 660 kr mer i løpet av 2010 enn strømkunder med avtaler i KTs oversikt. Totalt ga dette en merutgift på omtrent 570 millioner.

Konkurransen fungerer ikke
- At så mange betaler mer enn nødvendig for strømmen, viser at konkurransen ikke er optimal. NVE vil arbeide videre med forslag fra Pöyry og andre mulige tiltak som kan bidra til å gjøre strømmarkedet mer kundevennlig og oversiktlig, sier Grammeltvedt.

Vil ha effektiv strømpris
I rapporten foreslås blant annet følgende tiltak for å bedre konkurransen og å gjøre det enklere for kundene å orientere seg:

Alle kraftkontrakter bør være tilgjengelig i en felles prisoversikt

Standardisering av metoden for beregning av spotprisen

Krav om at kraftleverandørene må oppgi ”effektiv pris”, tilsvarende hva som kreves av bankene

Krav om at kraftleverandørene må oppgi mer detaljerte opplysninger om de ulike kontraktene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.