NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Restaurant Fauna var en av to nye Oslo-restauranter som høstet Michelin-stjerne, onsdag.
Restaurant Fauna var en av to nye Oslo-restauranter som høstet Michelin-stjerne, onsdag.

Seks Michelin-stjerner til Norge

Sist oppdatert:

Onsdag ble årets Michelin-guide offentliggjort, og det var som vanlig knyttet stor spenning til hvem som vil få, og eventuelt miste, sine ettertraktede stjerner.

Det å få slike stjerner gir ikke bare enorm prestisje, men også betydelige muligheter for økte inntekter.

Maeemo, rett ved Oslo S, beholder to Michelin-stjerner. Bagatelle og Statholdergaarden beholder en hver.

Ylajali og Fauna får en stjerne hver.

Oro Bar & Grill, Lille B og Restaurant Eik får begge sin Bib Gourmand.

To restauranter, to sjerner

Fauna drives av Bjørn Svensson, Anne Heggberget og Jo Bøe Klakegg.

Medarbeiderne på restauranten holder et høyt internasjonalt nivå og har blant annet erfaring fra Bagatelle, danskenes kjendisrestaurant Noma og Marque i Sydney.

Svenske Svensson har tidligere fått en stjerne da han drev restaurant Oscarsgate. Han solgte denne, men tok med seg teamet fra restauranten over til Fauna.

- Gjestene kommer først

- Det var veldig overraskende, og jeg ble bokstavelig talt helt tatt på sengen, sier Faunas Bjørn Svensson, til Nettavisen Na24.

Han avviser at restauranten hadde forventet å få denne stjernen.

- Det var egentlig ikke forventet dette altså, men det er en kjempehyggelig overraskelse.

Svensson medgir at Michelin-stjernen betyr mye for alle de ansatte, men understreker at det er mye annet som er langt viktigere når man driver restaurant.

- Gjestene kommer først, men det er jo det mest prestisjetunge man kan få innen vår bransje, sier Svensson.

- Hva vil stjernen bety for restauranten?

-Det er vanskelig å si, men det er vel litt flere folk som vet om oss nå så håper vi får enda flere gjester, svarer Svensson, som er litt usikker på hvordan Michelin-stjernen skal feires.

- Vi har ikke kommet så langt at vi har tenkt på det enda, sier han imidlertid.

- Blir det ett glass champagne?

-Ja, kanskje til helgen. I kveld har vi gjester, svarer Svensson.

Nykommer
Restaurant Ylajali åpnet dørene i september 2002 i lokalene som fra 1892 - 1982 huset Rikshospitalets Apotek.

Se intervju med Ylajalis kjøkkensjef og innehaver, Even Ramsvik her:

(Artikkelen fortsetter under video)


På Faunas hjemmesiden opplyses det om at navnet hentyder til Hamsuns drømmekvinne i Sult, som var bosatt i vår bygning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Restaurant Ylajali høstet Michelin-stjerne.


Tviholder på stjernene
Maaemo som ligger rett ved Oslo S tok Norge med storm for to år siden.

Fra intet føyk den rett inn på den anerkjente Michelin Guiden og kapret ikke bare en stjerne, men to i et jafs.

Begge beholdes også i år, som den eneste med to i Norge.

I 2010 åpnet Esben Holmboe Bang, Pontus Dahlstrøm og Jan-Frede Engdahl den økologiskfokuserte restauranten, og allerede i 2012 høstet de altså to Michelin-stjerner. 

Maeemo er kanskje det beste eksempelet på hvor stor kommersiell verdi disse stjernene utgjør. Etter at de fikk stjerner første gang ble de utsolgt på fem minutter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maaemo-innehavere Espen Holmboe Bang (t.v.) og innehaver og kjøkkensjef Pontus Dahlstrøm (t.h.).


Samme år som Maaemo høstet Michelin-stjernene ga The New York Times restauranten strålende kritikker, og omsetningen skjøt fart som en rakett og endte ved utgangen av året på nærmere 11,5 millioner kroner.

Årsresultatet har derimot ikke vært like hyggelig lesning. Høye vare- og lønnskostnader gjorde at dette endte på minussiden, med 149.000 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan-Frede Engdahl er medeier i Maaemo, samt mannen bak Kolonihagen.


Engdahl opplyste imidlertid til Nettavisen NA24 i fjor at restauranten i 2013 lå langt bedre an. Maaemo hadde i første halvår en inntjening som tilsier at omsetningen vil ende på 13,2 millioner kroner ved utgangen av året, noe som vil gi et årsresultat på marking 1 millioner kroner.

Onsdag gratulerte Maaemo nykommerne på listen, da de tvitret følgende:


Langt bak

Til tross for at Norge i år makter å få seks Michelin-stjerner, er det fortsatt avstand til Danmark og Sverige.

I fjor hadde begge landene 13 Michelin-stjerner hver, og begge ble onsdag kronet med ytterligere tre stjerner hver.

Dermed har Danmark nå 16 Michelin-stjerner, det samme som Sverige, ifølge NTB.

Tusenvis av restaurantbesøk

Michelins anonyme inspektører, som reiser omkring og prøvespiser på restauranter og bor på hoteller, betaler alltid for mat og hotellovernatting for å bevare Guide Michelins uavhengighet og sikre at inspektørene skal få samme opplevelse som øvrige gjester.

Fakta: Fakta om Michelin-guiden

Klikk for å åpne faktaboksen
 

- Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide og ble utgitt for første gang 24. januar 1900.

- I begynnelsen dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder Michelin-guiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.

- Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

- Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

- To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

- En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori».

- Visse restauranter belønnes med en «Bib Gourmand» i stedet for stjerne. Dette indikerer at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser.

- Det har vært en del debatt om guiden i Norge siden den bare tar for seg hovedstadsrestauranter i Norge.

- Michelin kunngjorde onsdag 12. mars 2014 at selskapet skal gi ut en selvstendig nordisk restaurantguide, for første gang i historien.

(Kilde: NTB)

Guiden presenterer et utvalg hoteller og restauranter i alle komfort- og prisklasser i 44 byer i 20 europeiske land. Guide MICHELIN Main Cities of Europe 2014 omtaler hele 1562 hoteller og 2285 restauranter.

- De nordiske landene har en uvanlig rik matkultur og et bredt sortiment av lokale råvarer som sammen med en unik matlagingsstil kombinerer kvalitet og kompetanse, sier Michael Ellis, Direktør for Guide Michelin, i en pressemelding.

- Med et variert utvalg av restauranter i regionen kan vi via Bib Gourmand og stjernemerkete restauranter tilby våre lesere en variert gastronomi uansett budsjett, smak eller ønsker. Det finnes også potensial for å legge til nye byer i den nye, nordiske guiden i fremtiden, fortsetter han.

Utvalget av restauranter omfatter 279 som viser Bib Gourmand-piktogrammet for meget bra valuta for pengene, 15 er tildelt tre stjerner, 81 har to stjerner og 349 restauranter har fått en stjerne.

Michelins forskjellige guider er nå også tilgjengelige på nettstedet Viamichelin.com, som har over 400 millioner besøkende årlig. Papirutgavene kom ut i et opplag på over en million eksemplarer i fjor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere