NA24.no

Selger dab-adaptere som aldri før


POP: Mange nordmenn har sikret seg denne dab-dingsen.
POP: Mange nordmenn har sikret seg denne dab-dingsen.
Sist oppdatert:
FM-slukking ga kjøpefest for dab.

Slukkingen av FM-nettet merkes på salget av dab-radioer i 2017. Omsetningen nærmest eksploderte.

I 2016 ble det solgt 965.000 enheter på tvers av bil-, bord- og stereoanlegg, mens tallet i 2017 endte opp 35 prosent til 1,29 millioner apparat. Det viser ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Da er også tallene for nybiler med dab med i beregningen.

– I tillegg kommer alle dab-adapterne til bil. Det ble solgte 700.000 slike i 2017, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen til Nettavisen.

Selger TV-er som aldri før

I 2016 sa 5 prosent av norske husholdninger at de har kjøpt en dab-adapter, i 2017 hadde 35 prosent kjøpt. Det tilsvarer altså et salg på 700.000 adaptere til bilen eller stereoanlegget.

– Innføring av dab-nettet har vært omstridt. Likevel, dette ser ikke ut til å skremme bort folk fra butikken?

– Dette er et politisk vedtak, og bransjen må forholde seg til de rammebetingelsene som er gitt. Vi er kjempefornøyd med at dab-salget går så bra. De som har vært uenig, har vært uenig i teknologien og ikke minst slukkingen av FM-nettet, sier han.

Les også: Gode nyheter til 400.000 Canal Digital-kunder

Det er ikke bare dab som selger godt. Nordmenn kjøper dyrere mobiler, større TV-er og mer avanserte dingser, viser 2017-tallene for Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Samlet verdi for omsetningen i 2017 viser en oppgang på 6,2 prosent sammenlignet med 2016. Det betyr en økning i omsetningen på fra 33,2 milliarder til 35,1 milliarder.

Færre vil ha hvitevarer

Men ikke alle piler peker oppover for Elektronikkbransjen.

– Vi har en liten nedgang på hvitevarer. Ikke mye, sier Jan Røsholm.

– Hva er forklaringen til det?

– Hvitevarer har hatt en veldig kraftig vekst de siste årene, så dette er mer en stagnasjon. Tidligere har vi hatt et enormt salg av juicemaskiner, Har du først kjøpt en maskin, så har du den noen år, fortsetter Røsholm.

– Er det andre produktkategorier som opplever nedgang?

– Ja, det siste nå er at vi selger færre videokameraer, sier han.

Antall solgte mobiler falt fra to millioner i 2016, til 1,9 millioner i 2017, en nedgang på fem prosent. Likevel vokser omsetningen med åtte prosent, til 9,7 milliarder kroner.

Mobiltallene forklarer bransjen med at vi kjøper dyrere modeller. I 2017 kom Samsung og Apple med modeller som kostet mer enn 10.000 kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere