NA24.no

Selger én bolig i uken

Eiendomsmeglerne blør. Nå frykter næringen ringvirkningene av finanskrisen.

Statistikken fra Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF) viste at rekordlave 774 boliger ble omsatt i Oslo i oktober.

NA24 - din næringslivsavis

Les også:
Verste boligfall siden jappetiden

Det største eiendomsmarkedet i Norge, Oslo, sysselsetter for tiden 212 eiendomsmeglerkontorer, ifølge tall fra Kredittilsynet, og disse går ikke noen lystig vinter i møte.

Alvorlig fall
- Det er to trekk med disse tallene. Det er fallet i prisene og fallet i omsetningsvolumet. Det mest alvorlige er helt klart fallet i antall omsatte boliger, sier Christian Dreyer, leder i NEF, til NA24.

- Etter vår mening skyldes dette fallet krisen vi har sett innen finans samt bankenes paniske opptreden. Vi ser at bankene nå stiller urimelig høye vilkår til kundene. Dette fører til at kjøpere som ellers ville vært i markedet ikke er der nå. Meglerne kan gjøre mye og jobbe hardt dersom det finnes kjøpere - nå har bankene sørget for å strupe markedet og gjøre rammebetingelsene for eiendomsmeglerne svært vanskelig.

Fire boligsalg i måneden
Basert på tallene som ble offentliggjort i dag stod hvert meglerhus i snitt for mindre enn fire boligsalg i løpet av oktober - eller langt mindre enn et salg i uken for hele eiendomsmeglerkontoret. Dette er tall som gjør sjefen for eiendomsmeglerne nervøs for bransjens fremtid.

- Hvis vi stabiliserer oss på dette nivået er det svært alvorlig for hele bransjen og for økonomien som sådan, sier Dreyer til NA24.

Imidlertid lyver disse tallene litt. Statistikken fra NEF viser ikke hele sannheten, ettersom den kun tar med boliger som er annonsert på Finn.no.

Beregninger NA24 har gjort ved å sammenholde statistikk fra NEF og Kredittilsynet antyder at det reelle antall boliger solgt i oktober ligger omtrent på 1.200. Dersom dette stemmer har hvert enkelt meglerkontor i snitt omsatt knappe 6 boliger i hele oktober - eller litt over en bolig i uken.

Færre meglere, færre kontorer
Konsekvensen av det katastrofalt lave salget blir at meglerbransjen må kutte kraftig i tiden som kommer. Christian Dreyer mener bransjen har godt av å bli færre, men roper et kraftig varsko for hva som kan skje.

- Det skal bli færre eiendomsmeglere og færre kontorer ettersom vi har sett en overetablering i bransjen samt fått strengere kompetansekrav, men dersom dagens tall ikke representerer et midlertidig fall går vi en tøff tid i møte. Dette er ikke noen tider å bli fet av, og det eneste lyspunktet er at de som kommer seg gjennom årelatingen vil stå sterkt når vi får en normalisering i markedet, sier Dreyer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere