*Nettavisen* Økonomi.

Selger gassfelt for 9,3 milliarder

Foto: (Scanpix)

Statoil selger eierandeler i flere gassfelt i Nordsjøen for nærmere 9,3 milliarder kroner.

21.11.11 11:07

Statoil og Centrica har inngått en langsiktig avtale om leveranse av 5 milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet. Den nye langsiktige avtalen om salg av gass etterfølger eksisterende avtale mellom Statoil og Centrica som utløper i 2015.

- Avtalen viser at naturgass vil spille en viktig rolle i Storbritannias langsiktige energimiks, sier Statoils konsernsjef Helge Lund. - Naturgass har alle egenskapene som kreves for at Storbritannia skal kunne nå sine langsiktige energipolitiske mål om konkurransedyktig pris, forsyningssikkerhet og reduksjon av CO2-utslipp, sier Statoils konsernsjef Helge Lund, i en melding.

Centrica opplyserat de inngår kjøp av eierandeler på norsk sokkel for 9 milliarder norske kroner, og samtidig inngår gasskjøpskontrakt og etablerer strategisk avtale med Statoil.

I den strategiske avtalen inngår følgende:
* Kjøp av eierandeler i produksjons- og utviklingsfelt for ca 9 milliarder norske kroner i den norske delen av Nordsjøen.

* 10-årsavtale om gassforsyning til Storbritannia fra 2015, til en verdi av over 100 milliarder norske kroner.

* Strategisk avtale med Statoil om å vurdere partnerskap i nye letemuligheter i Norge og Storbritannia.

Stort volum
5 milliarder kubikkmeter per år er et betydelig volum. Det utgjør omkring 5 prosent av Storbritannias samlede forbruk, og tilsvarer gassforbruket til 3,5 millioner britiske hjem, eller gassen som kreves for å drive ni eller ti gasskraftverk på 400 MW. Det britiske markedet forbruker omkring 100 milliarder kubikkmeter per år, og er det største og mest likvide gassmarkedet i Europa.

Transaksjonen øker Centricas samlede produksjon med 34 000 fat oljeekvivalenter per dag (12 millioner fat oljeekvivalenter per år), en økning på cirka 25 prosent. Dette øker Centricas egenproduksjon av energi betydelig. Denne transaksjonen vil styrke Centricas posisjon i Norge, ved en tredobling av reservene på norsk sokkel og legger et solid fundament for videre vekst. Centrica blir også for første gang operatør for et produserende felt i Norge.

- Dagens kunngjøring er av høy strategisk viktighet der to av Storbritannias viktigste energiaktører påtar seg langsiktige forpliktelser for å bidra til Storbritannias energisikkerhet. Avtalen viser også at Statoils portefølje av naturgass på norsk sokkel er konkurransedyktig, sier Helge Lund.

Gassen i kontrakten er koblet til indekser i National Balancing Point (NBP), det virtuelle prisfastsettingspunktet i det britiske gassmarkedet. Volumene vil bli levert gjennom eksisterende rørledningssystem fra norsk sokkel.

Fornøyde politikere
- Jeg ønsker denne kunngjøringen velkommen. Den understreker styrken, dybden og den gjensidige gleden av det gode partnerskapet mellom Storbritannia og Norge. Gass spiller en sentral rolle i vår økonomi, og det vil den fortsatt gjøre i flere tiår framover. Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, sier Storbritannias statsminister David Cameron.

- Dette er gode nyheter for Storbritannia. I dag danner gass grunnlaget for omtrent halvparten av vår elektrisitetsforsyning, og nesten 70 % av oppvarmingen vår. Den er pålitelig, fleksibel og konkurransedyktig, og er en drivkraft i vår økonomi. Gass vil ha en viktig rolle i lang tid framover. Den vil sikre lys og varme i våre hjem, som en del av en voksende portefølje med lavkarbonenergi. Denne avtalen vil bidra til å levere gass sikkert og rimelig, og styrke vårt nære forhold til Norge ytterligere, sier Storbritannias klima- og energiminister, Chris Huhne.

Dette har britene sikret seg:

Felt

Status

Andel kjøpt

Total eierandel

Operatør

Kvitebjørn

Produserende (gass)

19%

19%

Statoil ASA

Valemon

Første gass forventet Q4 2014

13%

13%

Statoil ASA

Heimdal

Produserende

10%

33.8%

Statoil ASA

Vale

Produserende

28.9%

75.8%

Centrica blir operatør

Skirne

Produserende

10%

30%

Total

Øst Frigg Gamma/Delta

Funn

40%

40%

Centrica blir operatør

Rind

Funn

37.9%

37.9%

Total

Fulla

Funn

50%

50%

Centrica blir operatør

MinSpot.no: Bytt enkelt til en strømavtale med innkjøpspris!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag