NA24.no

Selger mer - tjener mindre

(NTb scanåix)
Rekordeksport, men milliardsvikt for fiskerne.

Mens eksportverdien av norsk fisk aldri har vært høyere enn i fjor, opplevde fiskerne et fall i inntektene på 2,2 milliarder kroner.

Førstehåndsomsetningen i fiskesalgslagene var i fjor på 14,6 milliarder kroner, mot nær 16,8 milliarder i 2012. Det viser en oversikt som FiskeribladetFiskaren presenterer onsdag.

Det er to hovedfaktorer som ligger bak inntektssvikten for fiskerne: Et kraftig fall i prisene på torsk og både pris- og kvotesvikt i notfisket. Fangstene av norsk vårgytende sild gikk ned med 40.000 tonn i fjor. Når også prisen gikk ned fra 6,18 kroner per kilo i snitt i 2012 til 5,14 i fjor, gikk omsetningen i Norges Sildesalgslag ned med 1,2 milliarder kroner.

Torskekvotene ble økt med 35 prosent i fjor, og i Norges Råfisklags distrikt økte landingene med 90.000 tonn til 380.000 tonn. Men prisen til fiskerne gikk samtidig ned fra 14,50 per kilo til 10,50 i snitt. Så til tross for at landingene av torsk økte med 30 prosent, fikk fiskerne nesten de samme inntektene som året før. Førstehåndsverdien gikk opp fra 3,0 milliarder kroner i 2012 til 3,1 milliarder i fjor.

- Fiskerne har tatt hele støyten i prisfallet for torsk, sier administrerende direktør Trygve Myrvang i Norges Råfisklag til FiskeribladetFiskaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere