*Nettavisen* Økonomi.

Selger Nesbø til blodpris

Maisalget er i full gang hos Ark på Grønland. Foto: Heidi Schei Lilleås

- Bøkene blir billigere fremover.

12.05.14 13:15

Den blå regjeringen har gitt godkjentstempel til den nye bokavtalen som Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen har forhandlet frem.

Dermed blir det fortsatt fastpris, i hvert fall frem til 2017.

Det betyr at fra neste år kan ikke forlagene endre på bokomslaget for å få ny fastprisavtale på en bok som allerede er utgitt.

- Bra for leserne
Det blir også økt priskonkurranse på e-bøker.

- Dette bør komme leserne til gode, sier Kårstein Eidem Løvaas fra Høyres kulturfraksjon, som syntes at muligheten for å gjøre små endringer og så vedlikeholde en høy pris har vært uheldig.

Klikk på bildet for å forstørre.

- 2. mai fikk plutselig folk råd til flere bøker. Da stupte eksempelvis prisen på Jo Nesbøs «Politi» fra 399 ned til 56 kroner etter det jeg har kunnet finne, sier forbrukerpolitiker Løvaas.


Løvaas er også glad for at bokavtalen nå kun skal gjelde i to år, mot tidligere fire år. Han får støtte av næringspolitisk talsperson, Gunnar Gundersen.

- Jeg tror bransjen har tatt signalene om at det skal en del til for å få unntak fra konkurranseloven, og at ikke bare kultur, men også forbrukere og mindre bransjeaktører har rett på beskyttelse fra Storting og regjering, sier Gundersen

Klikk på bildet for å forstørre.

Hos Ark koster Jo Nesbøs «Politi» 99 kroner. Foto: Heidi Schei Lilleås

Med dagens avtale gjelder fastprisen ut 30. april året etter utgivelse.

I den nye avtalen får e-bøker fripris hvis boken kommer ut i pocketutgave i fastprisperioden.

- «Politi» stupte til 56 kroner
- Heretter vil forhåpentligvis folk slippe å måtte vente i 16 måneder før de får lavere bokpriser. 1. mai startet fri priskonkurranse på alle bøkene som kom ut i 2013. 2. mai fikk plutselig folk råd til flere bøker. Da stupte eksempelvis prisen på Jo Nesbøs «Politi» fra 399 ned til 56 kroner etter det jeg har kunnet finne, sier forbrukerpolitiker Løvaas.

- Hvor fremtidsrettet vil du si denne avtalen er?

- Avtalen er nå to år mot tidligere fire år. Det er å håpe at bransjen ser at det å få unntak fra konkurranseloven er noe det skal en del til å få. Derfor håper vi at bransjen også er villig til å komme forbrukerne enda mer i møte ved neste korsvei.

- Ingen mangler
- Hva er dens mangler?

- Avtalen er en privatrettslig avtale mellom to parter, og således har den ingen mangler. Høyre ønsker at forbrukerne skal bli tilgodesett mest mulig, og i krysset mellom litteraturpolitikk og forbrukerpolitikk er det noen utfordrende avveininger. Men, bøker er dyrt i Norge og det er rom for å konkurrere ytterligere på pris, noe vi jo ser når den slippes fri, sier Høyre-politikeren fra Vestfold.

- Hvordan ivaretas utenlandske bøker og e-bok-handelen?

- Avtalen tar i større grad vare på e-bøker, noe vi synes er gledelig. Det er langt frem til e-boken tar igjen papirboken i popularitet, men jeg forventer at bransjen er foroverlent og ikke går i samme fellen som film- og musikkbransjen gjorde tidligere – men har innovative løsninger som også ivaretar norske interesser og at de passer på å ikke bli akterutseilt i forhold til utenlandske leverandører, svarer Løvaas.

Bokavtalen:

  • Bokavtalen (tidligere kalt Bransjeavtalen) er en frivillig, tidsbegrenset og oppsigelig samarbeidsavtale mellom Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen.
  • Avtalen regulerer omsetning av bøker mellom partene, og gir blant annet forleggere mulighet til å sette fastpris på bøker.
  • Målet med avtalen er å bevare og utvikle norsk språk og litteratur.
  • Avtalen krever at det gjøres unntak fra konkurranselovgivningen. Unntaket gis av regjeringen ved forskrift.
  • Dagens bokavtale, og forskriften som gjør den mulig, utløper 31. desember 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.