NA24.no

(Scanpix)

Selger rekordmange biler

Sist oppdatert:
Hyundai går mot strømmen i januar, og melder i Kina om rekordhøyt bilsalg. Men ellers går det rett på dunken.

Den sørkoreanske bilprodusenten Hyundai Motor går søndag ut med salget for januar, og melder i Kina om et januarsalg på biler de aldri før har sett maken til – og det til tross for finanskrisen som er over oss.

NA24 - din næringslivsavis

Det er kinesiske subsidier som får æren for rekordsalget.

Økte i Kina
Salget i Kina økte 35 prosent til 42.790 enheter fra januar i fjor til januar i år, ifølge AFP.

Også søsterselskapet Kia Motors økte salget kraftig i Kina, med en oppgang på 15 prosent til over 17.500 solgte enheter.

Hyundai sier i en pressemelding at det er tiltak fra kinesiske myndigheter som har gjort Hyundai og Kia spesielt attraktivt på markedet.

Skattelette for små biler
Kinesiske myndigheter tilbyr i disse dager muligheten for å skrive av en del på skatten dersom en kjøper små sedanbiler. Det passet Hyundai og Kia midt i blinken.

Kina er verdens nest største bilmarked, men salget av biler har blitt preget av finanskrisen det siste året.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Men det er altså noen aktører som nyter godt av mer restriktive konsumenter, for eksempel tilbyderne av biler i en mer hyggelig prisklasse.

Oppjusterer salgsforventningene
For 2009 oppjusterer Hyundai salgsforventningene i Kina med 22 prosent til 360.000 kjøretøy, mens Kia oppjusterer forventningene med 30 prosent, og forventer å få solgt 185.000 biler i Kina.

Dersom dette oppnås, vil Hyundai ha kapret til seg en andel på 10 prosent av det kinesiske bilmarkedet.

Hyundais kinesiske virksomhet, Beijing Hyundai Motor, er en 50-50 joint venture mellom det sørkoreanske morselskapet og China's Beijing Automotive Industry Holdings.

Ikke like bra overalt
Det går imidlertid ikke like bra for Hyundai over hele kloden.

Tidligere i måneden varslet de at de på verdensbasis må kutte produksjonen med 25-30 prosent i løpet av første kvartal 2009.

Aksjonærene i Hyundai måtte også ta inn over seg et fall i profitten på hele 28 prosent i fjerde kvartal.

Salget faller 30 prosent
Bloomberg skriver søndag at Chrystler og General Motors, som allerede har fått 25 milliarder dollar i statlig støtte, skal ha ledet det amerikanske bilmarkedet inn i sin fjerde måned med over 30 prosent nedgang i salget – en utvikling en ikke har sett siden resesjonen på 1980-tallet.

49 prosent ned
Sammenlignet med i januar i fjor falt salget med hele 49 prosent hos Chrysler, 39 prosent hos GM og 33 prosent hos Ford. Toyota, Honda og Nissan følger hakk i hæl, skal en tro estimatene Bloomberg har samlet inn fra åtte analytikere.

Januar vil være den fjortende måneden med fall i salget av biler, og blir forsterket av økt arbeidsledighet og pessimisme i den amerikanske befolkningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere