*Nettavisen* Økonomi.

Selger rekordmye fisk

Norge hadde rekordstor eksport av sjømat første halvår i år.

07.07.08 11:56

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå og Eksportutvalget for fisk viser at eksportverdien av norsk sjømat er rekordstor.

NA24 - din næringslivsavis

Første halvår i år var verdien på 17,8 milliarder kroner. Det er 57 millioner kroner over rekorden fra 2007.

Silden spreller som aldri før
Direktør i Eksportutvalget for fisk, Egil Ove Sundheim forklarer økningen med at Norge har sett en kraftig økning i tilgangen på sild den siste tiden.

- Det betyr at eksporten blir mye større. Vi har en eksportøkning på sild på 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Sundheim til NA24.

Eksporten går både til Russland, som er et stort og viktig marked, men Eksportutvalget for fisk ser også en kraftig vekst i fen rekke andre Nigeria, Ukraina og Egypt, Japan og Kasakhstan, når det gjelder sild.

Klikk på bildet for å forstørre.

- I tillegg til denne økningen av sild, ser vi en vekst i eksporten av ørret til Øst-Europa, noe som er med på å dra den totale eksportverdien oppover, sier Sundheim.

Første halvår 2008 økte verdien av norsk ørreteksport med 39 prosent til 824 milioner kroner. Til Russland alene, økte eksporten med 136 millioner til 374 millioner kroner. Til EU derimot, falt eksporten noe, men Sundheim understreker at det ikke er noen dramatikk i denne nedgangen.

Slapp laks
Direktøren ser en svak nedgang i eksportverdien av laks. Første halvår 2008 var verdien på 8,4 milliarder kroner, en nedgang på 187 millioner målt mot samme periode i fjor.

- Nedgangen skyldes et større volum til en lavere pris, forklarer Sundheim.

I tillegg merker Norge en svak nedgang i eksporten av klippfisk, noe vi kan skylde på Portugiserne for.

- Vi merker at kjøpekraften er svekket i Portugal, det gjør seg raskt utslag i at de reduserer importen av klippfisk.

Beholder posisjonen
Norge er fortsatt den nest største eksportøren av sjømat på verdensbasis, og de ferskeste tallene man kan få tak i på dette tilsier ingenting annet.

- Med veksten vi ser nå beholder vi vår posisjon som en av verdens største sjømateksportører, avslutter Sundheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.